„Actuala guvernare activează în tandem cu așa-zisele autorități din regiunea transnistreană”. Este opinia președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, care a semnalat astăzi, în Parlament, organizarea unor exerciții de mobilizare generală în stânga Nistrului. În replică, șeful Legislativului, Andrian Candu, l-a îndemnat pe Deliu să discute acest subiect în cadrul platformei parlamentare de profil.

„În presă a fost difuzată o informație precum că majoritatea băraților din regiunea transnistreană au primit în ultima lună citații din partea așa-numitului minister al apărării pentru a participa la un exercițiu de mobilizare generală, care va avea loc astăzi. Ar fi bine să vină azi în ședința de plen Gheorghe Bălan, vicepremier pe acest domeniu”, a declarat Tudor Deliu, președintele fracțiunii PLDM.

„Există platforma parlamentară de consultare și suport politic pentru reglementarea conflictului transnistrean și acolo vine domnul Bălan, alții, și raportează. Eu vă sugerez să participați la acea platformă”, a menționat Andrian Candu, președintele Parlamentului.

În fața jurnaliștilor, liberal-democratul a acuzat actuala guvernare de complicitate cu forțele separatiste: „Putem considera că actuala guvernare activează în tandem cu presupusele organe din așa-zisa republică transnistreană”.

Contactat de TV8, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a spus că a citit în presă că în regiunea transnistreană au loc mobilizări ilegale. El a precizat că pacificatorii moldoveni și Comisia Unificată de Control monitorizează situația. Într-un comunicat oficial, așa-zisul minister al apărării de la Tiraspol scrie că în cadrul exercițiilor, bărbații din regiunea transnistreană vor fi instruiți pentru a reacționa în situații excepționale și vor participa la demonstranții de lichidare a consecințelor unor calamități.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!