I-a crăpat o roată și nu a mai ajuns la proces. Cel puțin așa susține avocatul unuia dintre deținuții cercetat în dosarul morții tânărului Andrei Brăguță. Este a patra oară când ședințele de judecată în acest dosar sunt amânate din cauza avocaților suspecților. În fața magistraților au compărut astăzi doar 5 învinuiți: 3 deținuți care l-ar fi bătut pe Brăguță și 2 polițiști, care au urmărit bătaia fără a interveni.

Astăzi urma să aibă loc cea de a 5-a ședință de judecată în dosarul morții lui Andrei Braguța. Ședința a început cu o întârziere de 30 de minute. Nu au reușit bine să înceapă, că au și amânat-o. De data aceasta motivul amânării este că avocatul învinuitului Boris Bolocan a avut o pană de mașină în momentul în care venea la proces de la Soroca.

„Nu am fost căci am avut o defecțiune tehnică la automobil mi s-a spart roata. M-am întors înapoi – am apelat la Poșta Moldovei, eu fizic nu reușeam să mă deplasez. Nu este nici un motiv de tergiversare, eu am foarte multe ședințe, nu doar cazul lui Braguța,” subliniază Silviu Burlacu, avocatul lui Boris Bolocan.

Potrivit unuia dintre procurorii pe caz, astăzi urma să înceapă examinarea în fond a cauzei penale. „Ședința nu a avut loc din cauza că nu s-a prezentat unul dintre apărători. Aparent, cererea este motivată instanța a decis să amâne. De fapt așa prevede și codul de procedură penală, iar la următoarea ședință vom purcede la examinarea dosarului,” susține procurorul Ruslan Lupașcu.

Avocații familiei Braguța susțin că vor cere examinarea temeiniciei amânării ședințelor. „Dacă vor fi din cauza apărătorilor, vom vedea cum se va derula. Iar dacă se va institui o practică de amânare pe motive formale ale avocaților pe acest temei există jurisprudență Curții Europene, vom cere instanței de judecată să o aplice direct.”

Între timp, ancheta de serviciu în privința procurorului Ivan Filimon, cel care a solicitat arest preventiv pentru Braguța, a ajuns la final. Potrivit procurorului Eduard Harunjen, au fost constatate mai multe încălcări, iar Filimon ar putea să-și piardă funcția. Decizia finală însă îi va aparține Colegiului disciplinar.

„Materialele privind procedura disciplinară acum sunt în rolul Colegiului Disciplinar. Așteptăm decizia Colegiului Disciplinar. A arătat derogări de la procedură și de la lege. Aceste încălcări ar putea să-l coste funcția ? Depinde de decizia Colegiului și apoi de decizia Consiliului superior dacă cineva va contesta această soluție”, menționează Eduard Harunjen, Procuror General.

Andrei Braguța a fost reținut în august de Poliția de Patrulare după ce s-ar fi împotrivit somațiilor oamenilor legii. La 10 zile după arest, tânărul a decedat în condiții suspecte în penitenciar. În acest caz sunt învinuite 7 persoane, dintre care 3 polițiști. Aceștia riscă de la 8 la 15 ani de pușcărie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!