/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Ministerul Sănătății propune un regulament pentru activitatea bazinelor de înot. Ce prevede acesta

missing
21 noiembrie 2017, ora 12:45

Regulamentul va stabili norme sanitare unice faţă de bazinele de înot, indiferent de forma de proprietate şi apartenenţă, exigenţe faţă de amenajarea, exploatarea şi calitatea apei, care va contribui nemijlocit la fortificarea stării de sănătate a persoanelor ce frecventează aceste obiective.

Potrivit regulamentului, la amenajarea bazinelor descoperite cel puţin 35% din suprafaţa lotului urmează a fi înverzită cu arbori şi arbuşti. Pe perimetrul lotului vor trebui prevăzute fâşii verzi de arbuşti pentru protejarea de vânt şi praf. Bazinul descoperit trebuie amplasat la o distanţă nu mai puţin de 100 m de la spitale, instituţii şcolare şi preşcolare, de la blocurile locative şi parcările auto. Regulementul prevede și informații fixe despre încăperile auxiliare, echipamente și informații tehnice.

Actualmente în Republica Moldova se exploatează peste 120 de bazine de înot închise, inclusiv 44 bazine în mun. Chişinău, care sunt supuse supravegherii sanitare de către Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice al Republicii. Starea sanitară a acestor bazine este relativ satisfăcătoare, monitorizîndu-se periodic calitatea apei la parametrii chimici şi microbiologici. Din cauza lipsei cadrului normativ, lipsesc pîrghiile şi elementele de ghidare ce ar permite efectuarea supravegherii curente corespunzătoare a obiectivelor nominalizate. Totodată este necesar de menţionat, că lipsa cadrului ce ar reglementa cerinţele faţă de amenajarea, exploatarea acestor obiective, precum şi faţă de calitatea apei din bazinele de înot pot condiţiona riscul sporit de apariţie şi de răspândire a bolilor infecţioase (dizenteria, legionelloza), dermatologice (epidermofiţia, micozele), otite, sinuzite, tonzilite, ascaridoze, intoxicatii cu substante dezinfectante pe bază de clor şi nu în ultimul rând boli provocate de accidentele în apă.

Regulamentul complet poate fi accesat AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram