/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Scandal la școala de hipism. Fostul director, învinuit că ar fi ajuns la cârma școlii în baza unor acte false

missing
21 noiembrie 2017, ora 18:30

„D-nul Timciuc a apărut aici cu 5-6 ani în urmă. După venirea lui s-a început un dezastru total în școală. Și-a făcut terenuri private, unde nimeni nu are dreptul să intre, copiii care se antrenau cu caii privați erau nevoiți să treacă în alte cluburi, fiindcă nu li se permiteau antrenamentele pe terenuri”, susține Alexandru Josan, directorul clubului „Imperial”.

Mai multe persoane, între care foști și actuali angajați ai Școlii de Hipism și ai federația de profil, îl acuză pe fostul director al instituției, Alexadru Timciuc, că în perioada când era în fruntea școlii (din decembrie 2016 până în aprilie 2017) , dar și când deținea funcția de vicedirector, acesta s-ar fi dedat la mai multe ilegalități. Mai mult, lucrătorii spun că Timciuc a venit ilegal la cârma instituției, fără a deține gradul didactic necesar.

„Am contestat decizia aceasta că nu sunt de acord de aceea că toată lumea știe că domnul acesta până în 2013 nu a ocupat nicio funcție didactică, lucra angajat la MAI în orașul Bălți. Avocatul lui comunică că el a fost voluntar tot timpul, dar, interesant, cum poți să fii voluntar în orașul Bălți, dar Șoala Republicană de Hipism se află în Chișinău?”, se întreabă Valeriu Papanaga, președintele clubului de hipism „Avangard”.

Cei care îl acuză pe Timciuc, susțin că situația s-a agravat după ce, acesta a acordat 5 distincții de Maestru în Sport persoanelor care nu aveau experiența necesară. Distincțiile acordate permit angajarea ca antrenor de echitație atât în Moldova, cât și în afara țării.

„Iată documentul care demonstrează și publicația. Aceasta este fiica mea. Ea a obținut rezultate remarcabile, câștigând Campionatul din Moscova. Până în ziua de astăzi ei nu i-au oferit nici un grad. Dar d-nul Timciuc, care s-a aflat 5 luni în fruntea școlii, a onorat cu distincți 5 persoane, nelegitim oferindu-le titlu de “Candidați în Maeștri ai Sportului”, subliniază Alexandru Josan, directorul clubului „Imperial”.

„În clasificarea unică, clar e zis că candidații în Maestru în sport se dă după federația de profil. Și aia e problema că școala le-a acordat aceste distincții fără acordul federației”, spune vicepreședinta Federației de Hipism.

Reprezentanții federației de Hipism susțin că s-au adresat în repetate rânduri autorităților, dar fără rezultat. Pe atunci școala se afla în subordinea Ministerului Agriculturii și industriei Alimentare. Secretarul general al Ministerului susține că este vorba de speculații.

„În situația respectivă noi am venit cu careva clarificări. Caii, dacă țineți minte când mureau, a fost pe vremea lui Moisei, când pentru anul 2017 prețurile de cumpărare erau cu undeva 40, 50 la sută mai mari, asta a fost pe vremea lui Moisei. Atunci se pune întrebarea care este mai corect”, adaugă Iurie Ușurelu, secretarul general la ministerul Agriculturii.

Fostul director, Alexandr Timciuc a refuzat să vorbească în fața camerei. Acesta a negat însă toate învinuirile. El a spus că după ce i-a fost anulat gradul didactic de către ex-ministrul învățământului, Corina Fusu, a atacat decizia în judecată și, spune el, a câștigat procesul, iar gradul didactic i-a fost restabilit. În ceea ce privește invocata decernare ilegală a distincțiilor, Timciuc a explicat că competițiile de decernare a acelor distincții au fost înregistrate de o echipă de arbitri, iar confirmarea oferirii distincțiilor era efectuată de Ministerul de atunci al Tineretului și Sportului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram