Mai mulți angajați ai Izolatorului de detenție provizorie, acolo unde a fost bătut Andrei Braguța, au fost puși sub învinuire. Informația a fost confirmată pentru TV8 de unul dintre polițiștii vizați. Astăzi, subiectul Braguța a ajuns și în Parlament. La trei luni de la moartea tânărului, responsabilii nu au putut veni cu soluții în măsură să pună capăt torturii în izolatoarele și penitenciarele din țară. La acest subiect se va reveni peste două săptămâni.

Unul dintre polițiștii izolatorului în care a fost bătut cu cruzime Andrei Braguța a confirmat că mai mulți angajați au fost puși sub învinuire, fără a spune despre câți polițiști anume este vorba. Ne-a spus doar că el se declară nevinovat.

„Nu recunosc nicio vină eu. – Dar ce v-au spus măcar procurorii? De ce vă acuză ? – Ne-au spus că ne învinuiesc. Nu știu, au indicații. De la cine au indicații noi nu suntem la curent. Nu au vrut să ne informeze. Păi nu știu, noi ne-am îndeplinit toate obligațiunile. Mai departe nu cunosc eu. Mă scuzați eu mai mult nu dau nicio informație”, susține Andrei Glodin, angajat al izolatorului de detenție provizorie.

Șeful izolatorului, Eduard Iarmenco, a refuzat să ne ofere mai multe detalii, iar procurorii nu au confirmat, dar nici nu au negat informațiile.

„Eu cu referire la dosarul de procedura noi alte informații la moment nu avem ce să vă dau”, a menționat procurorul Ruslan Lupașcu.

Tot astăzi, despre cazul Andrei Braguța s-a discutat în cadrul unei comisii parlamentare. Responsabilii au spus că vor prezenta un raport cu soluții abia peste două săptămâni.

„S-ar fi uitat cineva la imaginile video, dacă Andrei Braguța nu ar fi murit? Camerele au fost instalate pentru prevenirea torturii, dar asta nu i-a împiedicat să-l bată”, susține Inna Șupac, membru al comisiei pentru drepturile omului.

„Astfel de cazuri se întâmplă și în alte țări, inclusiv în cele europene”, spune Dorin Purice, viceministrul de interne.

„Și dacă e să vorbim despre UE, da, sunt cazuri, dle ministru. Dar acolo, de obicei, miniștrii își dau demisia după așa cazuri”, a replicat Șupac.

„Amplasamentul acestor izolatoare. Cât timp o să stea ele în subsolurile comisariatelor, unde în unele locuri nu e nicio fereastră, oameni buni”, a menționat Mihail Cotorobai, avocatul poporului.

„Urmează să fie renovate minim 15 izolatoare de detenție provizorie integral și cca 100 de celule să fie renovate”, a mai declarat viceministrul de interne Dorin Purice.

„Din care considerente nu se informează Procuratura imediat de cazurile acestea atât de grave?”, a întrebat Maria Postoiko, secretarul comisiei pentru drepturile omului.

„Nu este exclus că ei raportează ierarhic în cadrul instituției, numai că acolo apar necesități de a ascunde cumva anumite laturi ale incidentului”, a răspuns Purice.

Andrei Braguța a fost reținut în august de Poliția de Patrulare după ce s-ar fi împotrivit somațiilor oamenilor legii. La 10 zile după arest, tânărul a decedat în condiții suspecte în penitenciar.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!