La finele lunii iulie 2017 şi compania Sherif de la Tiraspol, care controlează cea mai mare parte a economiei regiunii separatiste, a obţinut licenţă la importul de benzină şi motorină, eliberată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), scrie Mold-street.com.

Astfel grupul Sheriff s-a alăturat altor şase companii petroliere din regiune, care au trecut Nistrul şi au trecut procedurile de obţinere la Chişinău a licenţelor de import, valabile pentru o perioadă de şase luni.

În consecinţă în prezent, potrivit datelor ANRE, pe piaţa Moldovei activează deja 35 de companii ce au dreptul la importul de benzină şi motorină, cu şapte mai mult decât în 2016. Cu importul de gaze lichefiate se ocupă 13 companii. Totodată există 653 de benzinării şi 526 de staţii de alimentare cu gaz lichefiat.

Cât importă Sheriff şi alte companii din regiunea separatistă ANRE nu anunţă. Autoritatea de reglementare publică însă doar datele raportate de companiile locale, fără a le da volumele și cotele de piaţă.

Astfel în primele nouă luni ale acestui an volumul importului de produse petroliere a crescut cu 4,4% față de perioada similară a anului trecut, până la 593.915 tone, arată datele statistice publicate de ANRE.

Această creștere a fost determinată în special de majorarea semnificativă a importului de motorină. Astfel în perioada ianuarie-septembrie 2017, s-au importat 415.639 de tone de motorină, cu 7% mai mult decât nivelul înregistrat în perioada similară a anului 2016.

În același timp importul de benzină a stagnat în jurul nivelului de 124.000 tone, iar importul de gaz lichefiat chiar s-a diminuat cu 5%.

Potrivit ANRE, România reprezintă principalul furnizor de produse petroliere deținând o cotă de 97,6% la benzină și 80,4% la motorină. Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere care dețin rafinării proprii în statul vecin și distanța mică care permite importul pe cale rutieră la costuri relativ mici.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!