/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ A pus pe picioare o afacere neobișnuită. O tânără din Orhei coase rochii fosforescente

missing
23 noiembrie 2017, ora 19:00

Și-a transformat atelierul într-o mică poveste în inima Orheiului. Acolo coase rochii de mireasă, brodate în stil național. Nu este singurul lucru care o deosebește de concurenți. Rochiile confecționate de Marcela Moscovciuc luminează la propriu. Și așa cum moldovencelor le place să „strălucească” la nuntă, afacerea a pornit ca pe roate.

„A fost complicat până când mi-am făcut baza de clienți, până ce promovezi produsele tale, deja și recomandările merg după clienți”, spune Marcela.

Meșterița din Orhei a reușit să acceseze un grant de 13 mii de euro de la UE – un ajutor enorm, mai ales la început de cale: „Am procurat echipamentul tehnic, mașină de brodat, mobilierul, mașinile de cusut, fier de călcat, programul soft care face broderia.”.

Cel mai mult a costat mașina de brodat. A fost adusă tocmai din Japonia. Aceasta este dotată cu un soft care o ajută să creeze broderii sofisticate. Mașina îndeplinește comanda destul de rapid. Un astfel de ornament este imprimat pe o ie în aproape o ora: „Dacă ar fi să facem manual ar dura vreo 4-6 zile”.

Rochiile de mireasă sunt, în același timp, frumoase, autentice și moderne.

„Studiem colecțiile care sunt acum în trend. La fel ornamentele vechi, din Basarabia, Moldova de Nord, studiem simbolurile tradiționale”, menționează Marcela.

Tânăra spune că nu duce lipsă de clienți. Datorită conaționalilor noștri de peste hotare, primește comenzi din toate colțurile lumii: „Chiar acum facem o comadă pentru un ansamblu de dansatori și ei sunt din Grecia. Sunt niște modele mai extravagante pentru țara noastră, ele sunt solicitate pentru că au niște costuri mai deosebite față de toate costurile de la noi”.

Tudor Morari este unul dintre clienții fideli ai Marcelei. Astăzi l-am surprins la atelier, îmbrăcat într-o cămașă brodată chiar de tânăra creatoare: „Vin cu ideea și cu ceea ce am nevoie mai întâi de toate. În general, Marcela are imaginație foarte frumoasă și creativă. Personal am șase bluze. Acum lucrăm la altele, dar pentru clienți am și mai multe”.

Până acum, în atelierul Marcelei, au fost confecționate peste 100 de rochii. Cea mai scumpă a costat 1400 de euro. La o rochie se lucrează două săptămâni.

Cu siguranță nici o mireasă nu va trece neobservată în această rochie. Dacă la lumina zilei pare a fi una obișnuită, atunci noaptea pare a fi ruptă din basm. Ornamentele rochiei luminează, fiind brodate cu fir fosforescent.

La atelierul Marcelei se produc inclusiv rochii de seară sau de zi cu zi, dar și articole pentru bărbați. Marcela Moscovciuc este una din cei 70 de tineri, de pe ambele maluri ale râului Nistru, care au obținut anul trecut granturi europene în mărime de 14 mii de euro fiecare, pentru dezvoltarea afacerilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram