Judecătorul care l-a băgat în arest pe Andrei Braguță este „curat ca lacrimă”. În viziunea Colegiului Disciplinar al CSM, Iurie Obada nu a încălcat nimic atunci când a eliberat mandat de arestare pe numele tânărului. Membrii Colegiului au examinat cererea Inspecției judiciare și au decis încetarea cauzei disciplinare în privința magistratului. Între timp, după mai multe amânări, Judecătoria Centru a început astăzi examinarea în fond a dosarului morții lui Braguța.

Inspecția judiciară a inițiat o cauză disciplinară în privința judecătorului Iurie Obadă după ce cazul morții lui Andrei Braguța a ajuns în presă. Magistratul a eliberat mandat de arestare pe numele lui Braguța – asta deși, potrivit rudelor, judecătorul știa că tânărul avea probleme psihice. La solicitarea procurorului general, Obadă urma să fie sancționat disciplinar de Colegiul de profil al CSM.

Astăzi, însă membrii acestuia au constatat că judecătorul nu a încălcat nimic atunci când l-a băgat în arest pe Braguța. Cu toate acestea, judecătorul ar putea fi totuși sancționat. Asta pentru că procurorii vor contesta decizia colegiului la CSM.

Reprezentanții Procuraturii Generale au declarat pentru TV8 că își vor menține poziția și vor utiliza toate căile pentru ca persoana să fie trasă la răspundere și sancționată.

Tot astăzi, după mai multe amânări, Judecătoria Centru a început examinarea în fond a dosarului morții lui Andrei Braguța. Tânărul a fost reținut pe 15 august, după ce s-ar fi luat la harță cu niște polițiști de patrulare.

Ulterior, deși tatăl acestuia a anunțat ca tânărul se afla la evidența medicului psihiatru, procurorul Ivan Filimon a cerut arestarea preventivă a acestuia, iar judecătorul Iurie Obada a admis demersul și a emis un mandat pentru 30 de zile. La doar 10 zile de la reținere Andrei Braguța a decedat în penitenciarul Pruncul. 3 polițiști și 4 deținuți sunt acuzați de tortură și rele tratamente.

Recent, procurorii au făcut publice imagini de pe camerele de supraveghere din izolatorul în care Braguța a fost bătut cu cruzime de către colegii de celulă, sub privirile indiferente ale polițiștilor. Expertiza medico-legală a arătat ca Braguța ar fi murit de pneumonie purulentă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!