Autorităţile din Indonezia au anunţat luni instaurarea nivelului maxim de alertă pe insula turistică Bali, în condiţiile în care erupţia vulcanului Agung este iminentă, iar locuitorii aflaţi pe o rază de 8-10 kilometri în jurul vulcanului vor fi evacuaţi, relatează site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax.

Peste 40.000 de oameni au fost evacuaţi din zona Muntelui Agung din Insula Bali din cauza pericolului de erupere a vulcanului din apropiere, a anunţat, luni, Agenţia indoneziană pentru Prevenirea şi Atenuarea Dezastrelor (BNPB), relatează site-ul cotidianului The Independent.

Le cerem oamenilor aflaţi în zona periculoasă să îşi părăsească locuinţele de urgenţă deoarece există pericolul unei erupţii foarte puternice”, a declarat un purtător de cuvânt al BNPB.

Peste 40.000 de oameni au fost evacuaţi, din cei 100.000 aflaţi în zona din proximitatea muntelui Agung.

Nu toţi locuitorii au fost de acord să fie evacuaţi. Sunt mulţi care spun că se simt în siguranţă, însă noi atragem atenţia asupra iminenţei eruperii vulcanului”, a adăugat purtătorul de cuvânt al BNPB, adăugând că personalul de securitate face eforturi să convingă populaţia rămasă să îşi părăsească locuinţele, iar cei care se opun ar putea fi evacuaţi forţat.

Autorităţile indoneziene au precizat că erupţia vulcanului este foarte probabilă, ţinând cont de activitatea acestuia.

Au fost degajate cantităţi însemnate de cenuşă, iar explozii ocazionale pot fi auzite la 12 kilometri de vârf. Flăcările au fost vizibile în timpul nopţii, ceea ce indică faptul că o eventuală erupţie s-ar putea întâmpla oricând. În anticiparea posibilităţii şi a riscului iminent de dezastru, PVMBG a ridicat nivelul de alertă de la Muntele Agung de la trei la patru, începând cu ora locală 06.00„, se arată într-un comunicat al agenţiei indoneziene pentru prevenirea şi atenuarea dezastrelor.

Valul gros de fum a ajuns la 4.000 de metri altitudine, fiind cea de-a doua emisie majoră a vulcanului indonezian din această săptămână. Autorităţile au distribuit măşti în zonele afectate.

Aeroportul din capitala insulei Bali, Denpasar – o destinaţie de vacanţă care atrage milioane de turişti în fiecare an – a fost închis. Peste 400 de zboruri au fost anulate, iar aproximativ 60.000 de persoane sunt afectate de această decizie.

Aproximativ 25.000 de persoane care locuiau în apropierea muntelui şi-au părăsit casele încă din 21 noiembrie, după ce vulcanul Agung a început să degaje fum şi materii vulcanice.

Vulcanul Agung a erupt ultima dată în 1963, provocând moartea a peste 1.600 de persoane. Agung este unul dintre cei peste 120 de vulcani activi din Cercul de Foc al Pacificului.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!