/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Condiții inumane la un azil din Chișinău. Beneficiarii nu dispun de veceu normal, fac baie cu apă rece și sunt hrăniți cu produse alterate

missing
29 noiembrie 2017, ora 19:01

Valeriu Bărbuța locuiește în acest azil de 16 ani. Bărbatul a rămas singur și spune că a venit aici de nevoie. Nu avea casă și s-a adăpostit la azil. Suferă de distrofie musculară și are nevoie de condiții și îngrijire specială. Nu se plânge. Spune că le suportă pe toate, dar l-a ajuns cuțitul la os.

„Pereții aceștia sunt jerpeliți, podeaua se jupoaie, uitați-vă în veceu ce se întâmplă. Ieșiți la balcon și vedeți în ce condiții. Intrați la mine în veceu și vedeți că nici apă la robinet nu am. Eu trebuie să mă rog la oameni să mă primească la veceu”, a spus Valeriu Bărbuță, beneficiar al azilului.

Bărbatul se plânge că nu are condiții elementare de igienă. Face baie chiar în cameră: „Bateria asta e rece. Azi m-am mirat că e caldă și eu mi-am încălzit odaia ca să pot face baie, ca să nu răcesc”.

În ceea ce privește hrana, bărbatul spune că uneori rămâne flămând pentru că bucatele sunt prost pregătite: „Sunt „duhnituri” și asta e tot. Iată am mâncat felul doi, l-am băgat cu forța în mine, pe borșul cela, nici nu am pus limba pe dânsul. Când văd vesela asta că ți-o aduce ca la un câine, murdară. I-am spus la o doamnă și să mă scuzați, eu pot să spun și în interviu că am trimis-o în mă-sa, că fura așa, cu căldările târâie”.

75 la sută din pensia pe care o primesc cei care populează azilul, revine instituției. Ei nu rămân aproape cu nimic. Se resemnează. Nu au altă soluție, spun ei.

„La cină, nimeni nimic nu verifică. Uneori ne dau terci fără unt și fără lapte. Ar trebui ca cineva să monitorizeze”.

„- Vă place mâncarea de aici? – De ce să nu ne placă? Ne place. Când ți-i foame, mănânci și un lup”.

Alții spun că nu sunt asigurați nici cu medicamente.

„Da ce facem cu 300 de lei? Leacuri nu ne dau, îmi cumpăr leacuri. Mâncarea uneori nu o pot mânca, iar îmi cumpăr ceva de mâncare”.

În timpul unui control, și Curtea de Conturi a constatat recent că beneficiarii azilului trăiesc în condiții inumane. Inspectorii au depistat la azil cașcaval, castraveți conservați și varză cu termenul de valabilitate expirat. Responsabilii dau vina pe ochelari:

„Eu aveam alți ochelari. Nu am văzut bine, deoarece borcanul era mic. Când primesc cașcavalul, sunt atentă la aspectul exterior, la documente. Am văzut că arată bine, dar nu l-am văzut în interior”, spune Zoia Trifan, șef de depozit.

Inspectorii au mai constatat că, în timp ce oamenii de la azil sunt nevoiți să trăiască în camere vechi, încăperile în care s-a făcut reparație sunt ținute încuiate.

„Persoanele trăiesc în niște condiții groaznice și faptul că se motivează prin aceea că ei nu vor să se ridice sus, nu este adevărat. Noi am chestionat – este ascensor care lucrează. Purtați-le vă rog de grijă, uitați-vă în ce condiții trăiesc acești oameni, care au muncit o viață”, a menționat Andrei Munteanu, membru al Curții de Conturi.

„A fost făcută reparație la etaj. Noi nu am avut așa mare flux de beneficiari noi. Noi avem aici infirmieră de zi, nu avem care să stea noaptea”, susține Marina Nemov, medic-șef al azilului.

Directorul azilului a refuzat să discute cu echipa TV8. În fața inspectorilor Curtii de Conturi acesta s-a plâns, însă, că nu are bani pentru a le asigura beneficiarilor condiții mai bune de trai.

„Trebuie o mulțime de-a bani. Eu nu știu cum trebuie de făcut. Poate împreună cu ministerul să facem ceva. Se alocă câte 500 de mii. Ce să facem cu 500 de mii? Nu știm ce să facem. Chiar ne mai deschide niște ochi și paranteze, pentru că noi, de multe ori, lucrăm în fiecare zi, dar nu vedem niște greșeli”, a menționat Gheorghe Gheștega, directorul azilului.

Din cauza încălcărilor depistate, Ministerul Muncii a inițiat o anchetă de serviciu pentru elucidarea tuturor problemelor. Iar Curtea de Conturi a formulat o serie de recomandări de ordin financiar-contabil. În următoarele 3 luni, administrația azilului va trebui să informeze Curtea cu privire la înlăturarea neregulilor financiare depistate. În ceea ce privește condițiile de trai la azil, urmează ca alte instituții ale statului să se autosesizeze.

Reporter: Veronica Vacari
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram