Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018 a fost examinat astăzi, în cadrul audierilor publice, organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. La ședință au participat deputați, reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai autorităților aflate sub control parlamentar, ai organizațiilor neguvernamentale și experți.

Potrivit ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, proiectul bugetului public național, în premieră, este bazat pe o nouă regulă fiscală, care va intra în vigoare din anul viitor și care stabilește că deficitul bugetului fără granturi nu trebuie să depășească 2,5 la sută din PIB. Totodată, sunt accepte proiectele de investiții cu finanțare externă.

Deficitul bugetului de stat este estimat la 4,7 miliarde de lei și urmează a fi finanțat atât din surse externe, cât și cele interne.

Cu referire la indicatorii proiectului bugetului de stat pentru anul 2018, ministrul a menționat că veniturile acestuia constituie 36,6 miliarde de lei și sunt în creștere cu 8,4% față de bugetul de stat pentru anul curent. Majorarea veniturilor se datorează creșterii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi. Ponderea intrărilor de granturi va constitui 9,2% și este mai mare cu 1,6 miliarde de lei față de anul 2017.

Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 41,3 miliarde de lei și sunt în creștere față de anul curent cu 9,3%.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!