Părinții elevilor unui liceu cu profil sportiv din Capitală se declară indignați ca prețul serviciilor medicale, obligatorii pentru copiii lor, a crescut anul acesta de două ori. În plus, instituția care prestează serviciile medicale nu le eliberează bon fiscal. De partea cealaltă, directorul instituției spune că tarifele pentru serviciile medicale au crescut în toată țara din luna februarie și sunt aplicate conform unei hotărâri de guvern.

Anual, elevii liceului internat municipal cu profil sportiv din Chișinău sunt obligați să facă investigații medicale la instituția de stat „Atletmed”. Părinții sunt indignați de faptul că prețul investigațiilor a crescut de două ori în acest an. Directorul instituției susține că elevii nu sunt obligați să treacă anume aici controlul medical. Numai că ei nu au încotro, pentru că aceasta este unica instituție din Moldova acreditată în acest sens, iar fără certificatul emis de acest centru medical, sportivului nu i se permite să participe la competiții.

„Anul trecut a fost 80 de lei, anul acesta 220. Plus la toate nu se oferă un bon de plată”, susține Andrei Berezovschi, părinte.

„În comparație cu anul ca a fost 80 de lei, anul ăsta de exemplu e de 220 de lei. Care o să fie suma la anul viitor?”, menționează Vitalie Ciubotari, părinte.

Părinții sunt revoltați că o singură instituție medicală poate elibera astfel de certificate sportivilor. Ei spun că după ce au făcut scandal, au primit un bon de casă – unul comun pentru 23 de persoane.

„La toată echipa care a fost de la liceul sportiv ni s-a dat un bon total cu suma 5037 de lei”, spune Vitalie Ciubotari.

„Știți, cum ar merge un troleibuz plin cu oameni și le dai la toți din troleibuz un tichet și le zici: „asta-i un tichet pentru toți”, susține Andrei Berezovschi.

Directorul liceului sportiv știe despre majorarea taxelor, dar spune că nu poate ajuta toate familiile.

„Pentru familiile social vulnerabile am emis un ordin prin care li se achită din partea „Direcției Generale” cota pentru servicii medicale, dar nu toți părinții au fost incluși”, a declarat Maria Gabuja, directorul liceului internat cu profil sportiv.

De partea cealaltă, directorul instituției medicale confirmă majorarea taxelor, dar susține că nu instituția stabilește prețul, ci Guvernul.

„Păi prețurile au crescut la toate serviciile medicale de la 1 februarie 2017. Ne conducem de tarifele la serviciile medicale aprobate de Guvern”, susține Gheorghe Ștefăneț, directorul centrului național de medicină sportivă „Atletmed”.

În ceea ce privește acuzația că instituția nu oferă bonuri fiscale, directorul spune că se oferă „bonul de plată”, dar pentru că sportivii pot fi supuși unor investigații suplimentare, bonul fiscal este eliberat după toate procedurile.

„În privința bonului de plată. Actual la noi în clinică avem a treia săptămână controlul Inspecției fiscale a Ministerului de Finanțe și atunci ar fi un paradox să ai un control a unui organ care îți controlează activitatea financiară și tu de joci cu banii statului”, menționează Gheorghe Ștefăneț.

Ministrul sănătății spune că nu cunoaște nimic despre situația de la liceul sportiv, dar că se va informa.

„Nu știu despre această situație, urmează să mă informez. Eu vreau să vorbesc cu directorul, nu cu dmvs ca jurnalist, pentru că eu vreau să aud aceste cuvinte din gura directorului și atunci vom vedea, vom analiza situația, să vedem dacă au crescut prețurile poate este o solicitare inutilă pentru acești copii”, a declarat Stela Grigoraș, ministrul muncii sănătății, muncii și protecției.

În liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv își fac studiile aproximativ 600 de copii.

Reporter: Adrian Sîrbu
Imagini: Vlad Coroban

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!