/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete, ajutor din SUA și sprijin din UE! Moscova anunță un acord cu Kievul

„O ţară întreagă este cu ochiul pe noi!” Deputatele condamnă utilizarea limbajului sexist în Parlament

missing
01 decembrie 2017, ora 16:02

Noi, membrele Platformei comune de dialog a doamnelor deputate, credem ferm că diferențele de opinie și apartenență politică nu pot justifica un asemenea comportament”, se arată în textul declarației.

Tot acolo, deputatele amintesc că, legile Republicii Moldova și normele de conduită interzic utilizarea limbajului discriminator și sexist, a expresiilor și adresărilor ce prezintă femeile și bărbații în manieră umilitoare și degradantă.

Totodată, în declarație se arată că, Parlamentul este o instituție importantă care este permanent în vizorul publicului. „În calitate de aleși ai poporului, trebuie să avem o conduită, un mod de exprimare și un nivel de integritate personală ce pot servi drept exemple pentru cetățeni. Avem obligația să ne asigurăm că valorile pe care le comunicăm oamenilor, prin acțiunile și declarațiile noastre, respectă demnitatea umană. O ţară întreagă este cu ochiul pe noi!”, a citit președinta Comisiei, Valentina Buliga.

Astfel, s-a făcut un apel către toți bărbații și femeile din Parlament să nu recurgă la afirmații de natură sexistă, să condamne asemenea comportamente și să se solidarizeze cu persoanele vizate de declarațiile sexiste.

Amintim că și Platforma pentru Egalitate de Gen s-a sesizat în urma replicilor dintre liderul PCRM, Vladimir Voronin și liberala Alina Zotea, care au avut loc la ședința planară a Parlamentului din 17 noiembrie curent. Platforma solicită atenționarea și sancționarea deputaților și deputatelor, care utilizează limbajul sexist și perpetuează stereotipurile de gen în Legislativ.

Reamintim că, în cadrul ședinței Parlamentare din 17 noiembrie, Vladimir Voronin a avut un discurs sexist și care incintă la ură în adresa deputatei Alina Zotea care își făcea poze împreună cu o delegație de studenți, veniți în excursie în clădirea Parlamentului.

Potrivit Platformei, ceilalți membri/membre ai Legislativului au susținut în mod implicit discursul sexist generalizat al liderului PCRM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram