/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Procurorul Filimon, care l-a băgat în izolator pe Andrei Brăguță, pe muchie de cuțit. Chitoroagă: A încălcat Codul de Etică

missing
01 decembrie 2017, ora 18:45

După ce judecătorul Iurie Obadă, care l-a băgat după gratii pe Andrei Braguța a fost declarat nevinovat de către Colegiul disciplinar al judecătorilor, a venit și rândul procurorului să-și justifice acțiunile. Procurorul Ivan Filimon a ajuns din nou în fața Colegiului de disciplină. Acesta a fost întrebat de ce nu a cerut spitalizarea tânărului din moment ce se știa că acesta suferă de tulburări mintale? Procurorul a răspuns că nu a știut că Braguță este bolnav. Asta deși în registrul Izolatorului medicii au scris negru pe alb că tânărul este bolnav și necesită spitalizare.

„Comportamentul lui lăsa foarte multe semne de întrebare. Dumneavoastră v-a apărut oarecare dubii referitor la responsabilitatea lui?”, se întreabă Nicolae Chitoroagă, președintele Colegiul de Disciplină și Etică al Procurorilor.

„Dumnealui a menționat că a consumat pastile extasy. De aceea nu am avut tangență cu persoane de genul dat și nu am studii medicale ca să văd este dumnealui iresponsabil sau nu este iresponsabil”, menționează procurorul Ivan Filimon.

Medicii au fost, nu o dată. Și din start s-au dat cu părerea. Și chiar fac trimitere concret la diagnosticul de schizofrenie”, adaugă Nicolae Chitoroagă.

După ședință Filimon a părăsit în grabă sala și a luat-o la fugă atunci când a văzut jurnaliștii.

„De ce nu ați solicitat atunci plasarea lui Braguța într-o instituție medicală…”

Despre justificările lui Filimon precum că Brăguță ar fi consumat droguri, Chitoroagă spune că este doar o poziție de apărare.

Cum putea la Brăguță să nimerească pastile în penitenciar, deoarece el avea deja câteva zile de când se afla acolo. Este o versiune înaintată de către procuror pentru a se apăra”, adaugă Nicolae Chitoroagă.

Șeful izolatorului în care a fost deținut Andrei Braguța nu a răspuns la telefon pentru a spune dacă în celulă puteau să ajungă pastile psihotrope. Procurorii nu i-au aplicat lui Filimon nici o sancțiune, invocând necesitatea verificării tuturor circumstanțelor. Prin urmare, decizia în privința lui Ivan Filimon va fi pronunțată la sfârșitul lunii decembrie. Între timp, dosarul morții lui Andrei Braguța se află pe masa judecătorilor. În prezent 3 polițiști, angajați ai Izolatorui de detenție provizorie și 4 colegi de celulă sunt acuzați de tortură și rele tratamente.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram