Procurorul Ivan Filimon, care l-a băgat în izolator pe Andrei Brăguță, a ignorat faptul că tânărul avea dereglări psihice, încălcând astfel Codul de etică al procurorilor. Este concluzia președintelui Colegiului disciplinar al procurorilor, Nicolae Chițoroagă. Acesta susține că Brăguța trebuia internat în spital, nu plasat în arest. Acum când risca să-și piardă funcția, procurorul spune că nu știa că Brăguța era bolnav. El pasează responsabilitatea pe tânărul decedat, spunând că acesta ar fi consumat extasy.

După ce judecătorul Iurie Obadă, care l-a băgat după gratii pe Andrei Braguța a fost declarat nevinovat de către Colegiul disciplinar al judecătorilor, a venit și rândul procurorului să-și justifice acțiunile. Procurorul Ivan Filimon a ajuns din nou în fața Colegiului de disciplină. Acesta a fost întrebat de ce nu a cerut spitalizarea tânărului din moment ce se știa că acesta suferă de tulburări mintale? Procurorul a răspuns că nu a știut că Braguță este bolnav. Asta deși în registrul Izolatorului medicii au scris negru pe alb că tânărul este bolnav și necesită spitalizare.

„Comportamentul lui lăsa foarte multe semne de întrebare. Dumneavoastră v-a apărut oarecare dubii referitor la responsabilitatea lui?”, se întreabă Nicolae Chitoroagă, președintele Colegiul de Disciplină și Etică al Procurorilor.

„Dumnealui a menționat că a consumat pastile extasy. De aceea nu am avut tangență cu persoane de genul dat și nu am studii medicale ca să văd este dumnealui iresponsabil sau nu este iresponsabil”, menționează procurorul Ivan Filimon.

Medicii au fost, nu o dată. Și din start s-au dat cu părerea. Și chiar fac trimitere concret la diagnosticul de schizofrenie”, adaugă Nicolae Chitoroagă.

După ședință Filimon a părăsit în grabă sala și a luat-o la fugă atunci când a văzut jurnaliștii.

„De ce nu ați solicitat atunci plasarea lui Braguța într-o instituție medicală…”

Despre justificările lui Filimon precum că Brăguță ar fi consumat droguri, Chitoroagă spune că este doar o poziție de apărare.

Cum putea la Brăguță să nimerească pastile în penitenciar, deoarece el avea deja câteva zile de când se afla acolo. Este o versiune înaintată de către procuror pentru a se apăra”, adaugă Nicolae Chitoroagă.

Șeful izolatorului în care a fost deținut Andrei Braguța nu a răspuns la telefon pentru a spune dacă în celulă puteau să ajungă pastile psihotrope. Procurorii nu i-au aplicat lui Filimon nici o sancțiune, invocând necesitatea verificării tuturor circumstanțelor. Prin urmare, decizia în privința lui Ivan Filimon va fi pronunțată la sfârșitul lunii decembrie. Între timp, dosarul morții lui Andrei Braguța se află pe masa judecătorilor. În prezent 3 polițiști, angajați ai Izolatorui de detenție provizorie și 4 colegi de celulă sunt acuzați de tortură și rele tratamente.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Tudor Bigu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!