/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/FOTO/ Recomandări de vacanță: 16 cele mai frumoase târguri de Crăciun din întreaga lume în 2017

missing
04 decembrie 2017, ora 07:22

Stortorget julmarknad – Stockholm, Suedia

 Elegantul Stockholm, Centrul Vechi și al lui târg de Crăciun. Photo: Michael Caven
© Michael Caven

 

Stortorget julmarknad, pe numele lui inteligibil (Stortorget julmarknad) – Târgul de Crăciun din Stockholm are loc fix în inima Centrului Vechi și nici că-și putea dori un loc mai propice. Văzând lumina zilei în 1837 pentru prima oară, cel mai vechi târg de Crăciun din Suedia, împreună cu toate cele 40 de standuri mici, roșii, se așază ca o mănușă în acest context istoric.

Încălzește-ți mădularele în jurul unei căni fierbinți de vin roșu asezonat cu condimente aromate (îl vei identifica, fie după miros, fie după denumirea de „glögg”) și n-ai de ce să-ți pui frână dacă vrei să omori câteva ore bune luând la mână toate tricotajele și alte handmade-uri puse la vânzare.

Poate-i inutil să mai spunem, dar nici că am vrea să ne scape: să nu carecumva să nu dai iama în niște bunătăți suedeze tradiționale de Crăciun: prăjiturele cu ghimbir („pepparkakor”), saffransbullar (cornuri în formă de mucenici) și, pentru că nu-i niciun motiv pentru a te da înapoi – carne de elan, de ren și cârnați afumați.

Piața Mare – Sibiu, Romania

Din dragoste de patrie, ai fi înclinat să crezi că nicăieri nu-i ca la noi. Nimeni nu te va contrazice – Piața Mare din Sibiu © Octavian Serban
© Octavian Serban

 

Dacă n-ai accepta să petreci Crăciunul în afara spațiului carpato-danubiano-pontic nici picat cu ceară, fă-ți o favoare și du-te în Sibiu. Piața Mare de acolo, cum o știi, cuibărită între falnice lanțuri muntoare, se oferă în fiecare an gazdă Târgului de Crăciun. Ia-o la pas printre cele 70 de căsuțe de lemn ce abundă în ceramică, blănuri și jucării din lemn și, indiferent de problemele pe care le-ai avea cu șalele, nu trece cu vederea patinoarul sau parcul pentru copii.

Și știm că nu-ți face griji c-ai flămânzi, dar mai facem o recenzie a bunătăților tradiționale: vinul fiert, turta duce și castanele prăjite… la aperitiv. Cozonacul și kurtoșul unguresc… pentru umplerea oricărui centimetru liber de stomac.

Christkindelsmärik – Strasbourg, Franța

 La ce nu-s ei buni francezii? La târgurile de Crăciun, cu siguranță, excelează

Unul din veteranii piețelor de Crăciun europene este Christkindelsmärik din Strasbourg, cunoscut și ca (și asta ar putea să-ți sune mai familiar) Marché de l’Enfant Jésus, este unul dintre cele mai vechi din Europa. Închipuie-ți că, de la prima ediție din 1570, au tot avut la timp localnicii să-l facă și să-l desfacă, până au adus evenimentul la desăvârșire.

300 de cabane de lemn, răspândite pe întinsul a 11 de zone tematice din centrul orașului (piața principală coincide cu Place de la Cathédral), își întind produsele de artizanat, decorațiile și bunătățurile de sezon. Bunătăți de sezon, am spus? Păi nelipsitul vin fiert (vin chaud), biscuiți (bredele) și altele învelite în arome de alune, portocală, scorțișoară sau praline. Nu, nu te-am convins? Atunci mai adaugă niște tocană asortată la varză murată și bon appétit!

Târgul de Crăciun din Toronto – Toronto, ON, Canada

 Crăciun cu farmec canadian în cartierul Distillery din Toronto

 

Adevărul e că Europa-i rege când vine vorba de târgurile de Crăciun, dar trebuie să recunoaștem… cantitățile industriale de vin fiert au rolul lor. De ce să spui nu-ți umezești puțin buzele și cu delicatese canadiene și să vezi cum stă treaba cu tradițiile în cartierul Distillery din Toronto.

Străzile pietruite și fațadele industriale din cărămidă pun umăr de la umăr pentru întruchipa un decor istoric de un șarm absolut, în vreme ce luminile scânteinde, standurile de lemn și casele de turtă dulce în mărime naturale infuzează spiritul de iarnă pe care îl cauți.

Vei găsi la standurile cu mâncare tot ce-ți poftește inima, de la cârnăciori germani la gofre belgiene, dar să ai mereu în minte că loc în stomac trebuie să păstrezi pentru poutine, cea mai fină plăcere păcătoare a canadienilor: un mix delicios de cartofi pai cu sos și brânză de vacă. Apoi, înainte să te năpustești asupra siropului de arțar, dă de lucru sângelui urcându-te în Marea Roată sau în orice carusel îți face ochi dulci.

Măcar așa… cât să mai treacă timpul, iar foamea să-și reintre în drepturi. La standurile de cumpărături te așteaptă cadouri care mai de care, pentru cunoscuții de acasă: lumânări tradiționale, jucării de lemn, șosete de bacon, iar spre finele zilei, nu te abține de la niște vinuri, șprițuri sau bere.

Dresdner Striezelmarkt – Dresda, Germania

 Nu-i aici doar Striezelmarkt din Dresda, nici vorbă. E cel mai vechi târg de Crăciun din întreaga Germanie
© Landeshauptstadt Dresden / Sylvio Dittrich

 

Asemenea unui arbore de sequoia, târgul din Dresda merge pe 600 de ani, iar meșteșugarii din împrejurimi dau năvală, ridicând 250 de standuri, gata să te servească cu orice vrei tu (ornamente din lemn, spărgătoare de nuci și tradiționale lumânări în formă de piramidă). Și pentru că suntem siguri că ai încercat deja să-i pronunți numele ca să vezi dacă iese, îți mai spune că își trage originile de la Strüzel or Stroczel, o prăjitură cu fructe în greutate de 3 tone.

Printre celelalte dulcețuri și sărățele se numără deja obișnuitul Glühwein (vin fiert) și Pulsnitzer Pfefferkuchen – turtă dulce cu gem și acoperită în ciocolată, Rahmklecks – pâine coaptă umplută cu brânză și, specialitățile nemțești Bratwurst (cârnăciori) luați de mână cu niște pretzel (covrigi).

Grădinile Tivoli – Copenhaga, Danemarca

 Idilicul Parc Tivoli este casa unuia dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Copenhaga
© VisitDenmark

 

Danezii, au ei o vorbă – „hygge” și am vrea să-ți dăm un sinonim dar nu găsim nimic mai scurt decât „o stare interioară, profundă și absolută de bine”. Ei bine, Piața de Crăciun din Copenhaga, organizată în al doilea cel mai vechi parc de distracții din lume, are tot ce-i trebuie pentru a împroșca o planetă întreagă cu „hygge”.

Aliniat cu rânduri de brazi în care licăresc sute de lumini, Grădinile Tivoli îmbracă un aer ce mocnește de mirosul migdalelor prăjite, iar dacă mai pui în peisaj și lacul înghețat și transformat în patinoar, nu-ți mai rămâne decât să te apuci de scris povești cu zâne.

Nu lăsa să scape privirii nici măcar unul din standurile înțesate de artă handmade, și nici buzelor, clătitele cu gem și zahăr, iar pe deja abitualul vin fiert („glõgg” prin partea aceasta de Europă), lasă-l să-ți fie accesoriu purtat cu simț de răspundere în mâna stângă.

Nu te-ndestula până la refuz fără să lași loc sendvișului cu friptură de porc și varză roșie. Hmm, fă-o totuși după și nu înainte să te urci în The Star Flyer, un carusel-turn de 80m (cel mai înalt din nordul Europei) de unde poți să cuprinzi cu vederea întreaga capitală daneză.

Piața Roșie – Moscova, Rusia

 Târgul de Crăciun moscovit din Piața Roșie, nu-i o experiență care să-l lase rece nici măcar pe Omul de Tinichea

 

Pe fundalul care conturează prea maiestoara Bazilică Sfântul Vasile și zidurile impozante din Kremlin, se întrevede, iarnă de iarnă, Piața Roșie și unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun. Totuși, spre deosebire de enormitățile despre care am vorbit până acum, această piață însumează 20 de standuri ce vând decorații de Crăciun și suveniruri locale (păpușile matryoshka și jucăriile pictate de Khokhloma sunt printre răsfățate).

Dacă păpușile nu ți-au făcut cu ochiul, mai află că piața înconjoară cumva cel mai mare patinoar din Moscova și tot aici îi poți fericii pe mai tinerii familie, ducându-i într-un mic bâlci. Și nu da cu pumnii în masă, ajungem acum și la mâncăruri; în rândul tradiționalelor rusești intră cartofii copți cu ciuperci și murături sau clătite cu caviar.

Iar pentru gustul Crăciunului care se topește în gură și alunecă pe gât, da, găsești vin fiert și turtă dulce rusească.

Nota bene: rușii sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuare și, pentru a se alinia tradiției creștine de prin partea-aceasta de lume, târgul rămâne deschis până spre finele lui ianuare.

Christkindlmarket – Chicago, IL, SUA

 Da, există târguri de Crăciun excelente și în afara Europei, iar ceea ce se întâmplă în Districtul Distillery din Toronto este dovada vie

 

Dacă știi câte ceva despre târgul de Crăciun de Nuremberg, ei bine, Chicago nu a făcut decât să creeze o copie fidelă a acestuia, împrumutându-i inclusiv numele.

Amplasat în Piața Daley din buricul orașului, târgul abundă de standuri colorate în cunoscutele dungi roz-bomboane și oferă spre cumpărare tradiționalele spărgătoare de nuci și ceasuri cu cuc din lemn din Pădurea Neagră (Germania), dar nu vei duce lipsă nici de ponchuri ecuatoriene (dacă era pentru tine un criteriu de alegere a târgului unde să aterizezi iarna aceasta) și alte de cadoașe handmade.

Cu toate acestea, probabil toți târgoveții de Crăciun ne vor da dreptate: mâncarea joacă rolul primordial. Așadar, nelipsiți vor fi cârnații, varza murată (sauerkraut), supa de gulaș și șnițelele.

Christkindlmarkt – Salzburg, Austria

 Târgul de Crăciun din Salzburg se desfășoară în fiecare an, fără excepție, în atât de pitoreasca piață Residenzplatz
© Der Salzburger Christkindlmarkt

 

Oricât de rece te-ar lăsa flecușoarele comerciale de Crăciun, n-ai avea cum să rămâi impasibil la locul de desfășurare al târgului din Salzburg. În plan secund se conturează o biserică impozantă ce privește drept în ochi un castel medieval cocoțat în vârf de deal. Cât de romantic poate fi asta… Cele 95 de standuri, împărțite în 6 sectoare diferite, vând cam orice ți-ar trece prin cap, de la flori, la textile, produse artizanale, jucării și ornamente strălucitoare.

Ca să găsești cele mai de soi bucate nu trebuie decât să te lași ghidat de simțul olfactiv care rarerori eșuează și vei vedea cum ajungi direct în secțiunea cu mâncare, îmbiat fiind de izul de migdale prăjite, definitoriu pentru Christkindlmarkt.

Putem să băgăm mâna-n foc că nu vei pleca fără să guști vinul fiert care face migdalele să alunece de mama focului. Și cam la fel de siguri suntem și în ceea ce privește merele coapte (Bratpfel) și inimioarele de turtă dulce.

Piața din Centrul Vechi – Praga, Republica Cehă

 Aici își face veacul cel mai grandios târg de Crăciun din Praga

 

Când vine vorba de târguri de Crăciun, Praga are un cuvânt greu de zis pentru că orașul e plin ochi de piețe și de spirit de sărbători. Dar cireașa de pe tort se află, indubitabil, în Centrul Vechi. Aici, rânduri-rânduri de colibe simpatice de lemn, răsfirate în jurul bradului uriaș de Crăciun, vând suvenirele de rigoare: bijuterii, lumânări, cristale, toate minunile de obiecte făcute din sticlă și jucării din lemn.

Oferta culinară începe cu tradiționalul grătar de porc și cârnăciori serviți în sânge, iar pentru cehi, asta-i ce mâncau la mama acasă. Stinge-ți setea cu o gură-două de medovina – un vin răcoritor în care s-a adăugat miere.

Plaisirs d’Hiver – Bruxelles, Belgia

 Fă o pauză de la gofre și cartofi prăjiți și vezi ce poți să faci cu o pereche de patine în Piața Sainte-Catherine

 

Însumând o gălăgie de 240 de căbănuțe, Târgul de Crăciun din Bruxelles (Plaisir d’Hiver, pe numele-i local) îți va da de lucru ore-n șir cu întinderea ce-ncepe în Grand Place și își dă obștescul sfârșit în Piața Sf Catherine.

Lumânări handmade, jucării pentru copii și obiecte de marochinărie și bagatele de Crăciun… cât să-ți umpli buzunarele și să mai porți și pe cap. Dar, tare ne temem, că nu va reuși nimeni să te ia după gofrele și ciocolata belgiană, midiile prăjite (moules frites), cârnații artizanali, brânzeturile și pâinea. Asta ca să nu aducem în discuție cartofii prăjiți sau cele două miliarde de feluri de bere.

Albert Square – Manchester, Anglia

 Dacă te-ai întrebat vreodată cum arată Crăciunul pe pământurile shakespeariene, îndreaptă-te spre Manchester

 

Deși toată această nebunie cu piețele de Crăciun s-a născut și a crescut în Europa, britanicii par să se fi deplasat considerabil de la normele abituale, dorind să cuprindă tot ce se găsește în limitele bătrânului continent.

Asta face că, ceea ce se petrece în Albert Square în decembrie, nu-i ceva de care vrei să te lipsești. 300 de standuri sunt partajate în categorii precum piața universală, piața franceză, piața germană, piața cu cadouri pentru prieteni și familie și, pentru că nu pare să le fi scăpat nimic, un patinuar în Cathedral Gardens. Plictiseala te va ocoli cu desăvârșire.

Vei putea cumpăra orice, de la produse artizanale la delicatese din toată Europa. Punând lupa pe această din urmă categorie, în încercarea de a-ți îngusta sumedenia de alegeri, am paria cu banii jos pe ștrudelele bavareze, pe clătitele franceze, pe flammkuchen-un nemțesc (un soi de pizza cu brânză și carne) și pe sendvisurile pe grătar cu brânză.

Centrul Vechi – Riga, Letonia

Ospețe și cultură – Târgul de Crăciun din Riga se petrece într-unul din locurile luate sub aripa protectoare UNESCO
Ospețe și cultură – Târgul de Crăciun din Riga se petrece într-unul din locurile luate sub aripa protectoare UNESCO

 

Mai ții minte poveștile lui Hans Christian Anderson? Ei bine, târgul din Riga arată exact ca o pagină de-a lui. Întinzându-și tarabele în Piața Catedralei din inima capitalei, o perlă a art nouveau-ului care n-a scăpat din atenția Patrimoniului Mondial UNESCO, piața geme sub greutatea obiectelor handmade (sfeșnicele sculptate în lemn leton, lumânările și tricotajele sunt doar cele mai clișeice dintre acestea).

Vinul fiert, nelipsit, migdalele prăjite, asemenea, iar turta dulce, la fel de evidentă precum aerul. Dar nu ocoli standurile cu carne afumată, iar dacă simți vreun imbol de a gusta din faimoasa miere letonă, supune-i-te.

Christkindlesmarkt – Nuremberg, Germania

Târgul de Crăciun din Nuremberg vede și este văzut de două milioane de perechi de ochi, în fiecare an
Târgul de Crăciun din Nuremberg vede și este văzut de două milioane de perechi de ochi, în fiecare an

 

Ce se întâmplă în Nuremberg de Crăciun, nu se întâmplă de azi, de ieri, ci de mai bine de 4 secole, iar cele 180 de căbănuțe pictate în dungi roșii și albe, presărate în piața centrală, îl transformă într-unul din cele mai mari târguri din Europa.

Oamenii din Nuremberg s-au îndepărtat puțin de la normă și s-au decis să condimenteze obișnuitul, așa că vin fiert poate nu găsești, dar vinul fiert de afine o să-ți prisosească. Așază-l pe masă alături de bunătăți tradiționale precum turta dulce îmbrăcată în ciocolată (Nürnberger Lebkuchen) și legendarii cârnați Nuremberg ținuți pe grătar (o rețetă care-a văzut lumina zilei în 1497). Guten Appetit!

Mercado de Navidad – Madrid, Spain

Dedă-te culorilor și luminilor la târgul de Crăciun din Madrid

 

Dacă alegi să petreci Crăciunul în Madrid, află dinainte că alegi să-ți oferi o experiență ce datează din 1860 și încă de atunci se petrece în piața centrală cunoscută sub numele de Plaza Mayor.

Întreaga Spanie e cunoscută pentru celebreme figurine care povestesc scena nașterii, iar cele 140 de standuri așezate în linie sunt pline ochi de-acestea. Dacă îți va mai atrage atenția o altă categorie neînțeleasă de cadouri pe care le-ai folosi cu tot entuziasmul de 1 aprilie, află că pe 28 al lui decembrie, Madridul sărbătorește Ziua Sfinților Inocenți și se lasă cu ghidușii.

Strada San Gregorio Armeno – Napoli, Italia

Figurine care descriu scena nașterii, la Târgul de Crăciun din Napoli

 

Atât de șarmanta Strada San Gregorio Armeno îmbracă o haină cu totul și cu totul specială în preajma Crăciunul și parcă toți ochii se îndreaptă spre micile figurine, de toate formele și mărimile, ce descriu nașterea lui Iisus. Să nu te mire dacă o să observi miniaturile Mântuitorului și ale Fecioarei Maria alături de ustensile pentru preparat pizza, animale de pluș sau caricaturi ale unor personaje celebre.

Permite-ți să dai iama în bunătăți napoletane de crăciun cum ar fi biscuiții rococo, prăjiturele cu susan și miere sau mici bulete-gogoși acoperite cu ciocolată. Buon appetito.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram