Stabilirea unor relații comercial-economice directe dintre Republica Moldova și provincia chineză Hunan, precum și inițierea unor parteneriate directe dintre mediul de afaceri, a fost discutată de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, cu viceguvernatorul provinciei, He Baoxiang, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră în perioada 1–3 decembrie curent.

În cadrul discuției, oficialul chinez a accentuat că autoritățile provinciei Hunan sunt interesate în stabilirea unor relații directe cu Republica Moldova, pentru inițierea și dezvoltarea unor parteneriate durabile dintre agenții economici din ambele state în agricultură, comerț, industrie, infrastructură, etc. „Ținând cont de potențialul economici al provinciei și așezarea geografică, în centrul Chinei, provincia Hunan, poate deveni un centru de promovarea a produselor moldovenești pe un teritoriu foarte mare al Chinei”, a menționat He Baoxiang.

La moment în cel mai mare market al provinciei deja funcționează un show-room, care comercializează vinurile moldovenești, iar în primul trimestru al anului 2018 urmează a fi deschis un pavilion permanent al Republicii Moldova în Centrul Comercial și de Expoziții al Produselor Internaționale din orașul Hunan.

În timpul discuțiilor au fost abordate un șir de aspecte tehnice, soluționarea cărora ar facilita inițierea cât mai rapidă a unor proiecte de colaborare dintre agenții economici din Republica Moldova și provincia Hunan, identificarea produselor și serviciilor moldovenești pentru promovarea acestora pe piața respectivă etc.

Provincia Hunan este situată în partea centrală a Chinei și are o populație de circa 71 milioane de locuitori. Centrul Comercial și de Expoziții al Produselor Internaționale este un proiect al Companiei Gaoqiao Market din Hunan, realizat cu susținerea Guvernului local și a Biroului Comercial al provinciei Hunan. Suprafața totală este de 23 mii m2. O serie de țări au deschis pavilioane permanente, inclusiv România, Franța, Chile, Australia etc. La moment, în cadrul acestui centru sunt expuse peste 12 mii de produse din 46 țări ale lumii.

În perioada ianuarie – septembrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, volumul comerțului dintre Republica Moldova și China a înregistrat o creștere ci circa 26%, exporturilor moldovenești pe piața chineză majorându-se cu circa 9 la sută. Vinuri din struguri ocupă primul loc în topul produselor exportate pe piața chineză, astfel China ocupă locul 4 în topul țărilor în care Republica Moldova exportă vinuri din struguri cu ponderea de 8,5%.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!