Avocatul poporului a prezentat astăzi un raport special privind rezultatele investigării din oficiu a cazului de deces în custodia statului a cetățeanului Andrei Braguța. În raport sunt prezentate constatările avocatului poporului și recomandările cu care vine pentru fiecare loc de detenție în care s-a aflat Braguța din momentul reținerii până în momentul decesului.

Potrivit membrilor grupului de lucru, cazul lui Braguța a avut loc deoarece există mai multe lacune în legislație, iar angajații din diverse structuri ale statului nu știu cum să se comporte cu persoane cu devieri psihice. În raport, sunt prezentate neregulile care au fost depistate în fiecare instituție în care s-a aflat Braguța în custodia statului, iar la final ca o concluzie echipa avocatului Poporului au declarat că în cazul de față e vinovat statul.

Raportul prezintă detalii începând cu necesitatea stopării mijlocului de transport, pe etape analizând fiecare acțiune a actorilor din diferite instituții ale statului. În baza constatărilor efectuate de către Avocatul Poporului, s-a venit cu recomandări către instituțiile vizate în fiecare segment în parte.

Pentru a se documenta, membrii grupului de lucru au efectuat vizite de documentare în instituțiile de tip închis și deschis, care au asigurat detenția, precum și tratamentul lui Andrei Braguța. Scopul acestor vizite a fost de a monitoriza, de facto și de jure, situația din instituțiile respective, respectarea principiilor și mecanismelor de activitate internă, colaborarea intra și inter-instituțională, modul de asigurare a garanțiilor împotriva relelor tratamente și torturii, componenta de acordare a asistenței medicală a pacienților, ridicării de acte și probe, interviuri, chestionarea angajaților, ș.a.

Menționăm că cazul Braguța a apărut în spațiul mediatic la 29 august 2017, când au apărut informații cu privire la decesul cetățeanului Andrei Braguța, în condiții dubioase, în sistemul penitenciar al Republicii Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!