Noi altercații la Kiev în această dimineață. Susținătorii lui Mihail Saakașvili s-au îmbrâncit din nou cu forțele speciale, care îl căută pe fostul guvernator al regiunii Odessa. Potrivit presei de la Kiev, Saakașvili a spus că nu se va prezenta la Procuratura Generală chiar dacă autoritățile ucrainene l-au anunțat în căutare. Între timp, a reacționat și președintele Petro Poroșenko.

Aproximativ 30 de persoane au avut de suferit după altercațiile din această dimineață. Susținătorii lui Saakașvili au improvizat un orășel de corturi în fața Parlamentului. Fostul lider georgian a scris pe o rețea de socializare că mascații l-ar fi căutat pe el, dar ar fi greșit cortul. De cealaltă parte, siteul 112.ua scrie că Saakașvili nu era în cort, ci se află într-un hotel din Kiev. Susținătorii fostului președinte georgian au construit baricade și s-au înarmat cu bețe și stingătoare. Procurorii susțin că intervenția în forță a poliției a avut loc legal.

În această dimineață, Saakașvili a ținut un discurs în fața Radei Supreme de la Kiev, chiar dacă procurorii l-au anunțat în căutare: „Eu nu mă voi prezenta la procurorul general, el este incompetent, necărturar”.

Potrivit purtătorului de cuvânt a Procuraturii din Ucraina, Saakașvili este acuzat că ar fi complicele unei organizații criminale și că plănuia răsturnarea puterii. Astăzi a reacționat și președintele Ucrainei. Petro Poroșenko a mulțumit Procuraturii Generale și Serviciului de Securitate pentru că, spune el, „au protejat interesele naționale și statalitatea”: „Președintele și Guvernul respectă dreptul poporului de a protesta pașnic și am demonstrat acest lucru în ultimele săptămâni, chiar dacă organizatorii acțiunilor de protest au vrut sânge, provocând forțele de ordine”, a spus Poroșenko.

La rândul său, Mihail Saakașvili a anunțat că va organiza și în această seară o acțiune de protest în fața Parlamentului de la Kiev, unde va cere demisia lui Petro Poroșenko, pe care îl acuză că ar fi ordonat arestarea sa.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!