Interpol ar putea refuza introducerea lui Vlad Plahotniuc în lista persoanelor căutate, din motiv că Federația Rusă nu a respectat procedura și tratatele internaționale, a menționat avocatul Vitalie Nagacevschi în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. La rândul său, Renato Usațîi a spus că, acum jumătate de an, liderul democraților ar fi solicitat să i se anuleze cetățenia rusă, pentru a evita atragerea la răspundere penală în Rusia.

„Eu îmi permit să bănuiesc, dar nu este o concluzie, că se invocă o eventuală comitere a unei eventuale infracțiuni împotriva cetățenilor ruși, în afara teritoriului Federației Ruse. În cazul în care este vorba despre extrateritorialitate ar fi fost logic ca toate acțiunile să fie făcute în baza tratatelor internaționale sau convențiilor internaționale”, a declarat avocatul Vitalie Nagacevschi.

„Deci dumneavoastră nu credeți că Vlad Plahotniuc în urma acestui dosar pornit în Federația Rusă va fi introdus în baza Interpol”, a întrebat Natalia Morari.

„Este evident deoarece, ceea ce a făcut Federația Rusă este contrar principiilor generale ale dreptului de procedură penală și în cazul în care adopți hotărâri cu devierea de la prevederile procesual penale, unanim recunoscute la nivel european, este evident că Interpolul se refuză”, a răspuns avocatul.

În cadrul emisiunii, Renato Usatîi, a declarat că are statut de martor în unul din dosarele intentate în Rusia pe numele democratului Plahotniuc. Iar potrivit lui, Plahotniuc ar fi luat măsuri ca să evite răspunderea penală în Rusia: „Au depus de urgență cerere ca să le fie anulată cetățenia rusă și lui Plahotniuc și lui Costea „Barsetca” și la toată lumea, de ce? Băieții au înțeles că mâine poimâine pot fi trași la o parcare, și parcați pe vreo 20-30 de ani înainte”.

„Despre ce dosar este vorba puteți să ne spuneți, dacă nu este vorba despre dosarul Gorbunțov”, a menționat realizatoarea emisiunii.

„- Într-un dosar eu sunt martor. – În care dosar sunteți Martor, în acesta care a fost pornit în Federația Rusă? –
Da. Și în unul în România și unul în Federația Rusă, sigur”, a menționat președintele PN.

Acesta însă a refuzat să ofere mai multe detalii din pretinsa cauză. Presa rusă a scris ieri că Vlad Plahotniuc este cercetat penal pentru omorul a cel puțin două persoane din motive politice, ideologice sau ură religioasă, fiind emis și un mandat de arestare pe numele lui. În același timp, alte surse menționează că democratul este cercetat pentru tentativă de omor. Ulterior, Plahotniuc a fost dat în căutare internațională. Reprezentanții Partidului Democrat au negat toate acuzațiile, declarând că dosarul este o tentativă de intimidare a PD-ului.

Reporter: Sergiu Niculiță

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!