Fostul guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, a fost reținut la Kiev. Acest lucru a fost anunțat pe contul de Facebook al politicianului. „Urgent! A fost reținut Mihail Saakașvili la sediul Serviciului Ucrainean de Informații, SBU ", se menționează în mesaj.

UPDATE 00:02. Serviciul de presă „RNS” a publicat fotografii de la locul reținerii.

UPDATE 23:52. Procurorul General al Ucrainei, Yuriy Lutsenko, a declarat că angajații poliției au identificat locul aflării lui Saakașvili – strada Otradnaya din Kiev. Fostul președinte al Georgiei a fost plasat într-un izolator.

UPDATE 23:42. Avocații lui Saakashvili au fost lăsați să intre în clădirea SBU, informează politiciana Olga Halabala. Politicianul însăși este percheziționat, după care i se va oferi ocazia să vorbească cu apărătorii săi.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Informația au fost confirmată de fostul procuror general adjunct al Ucrainei, David Sakvarelidze. „Ei l-au reținut pe Mikhail! Sunt dusi la Serviciul de Securitate al Ucrainei la Askoldov!”, scrie el.

Potrivit Procuraturii din Ucraina, Saakașvili este acuzat că ar fi complicele unei organizații criminale și că plănuia răsturnarea puterii.

Anton Gerashchenko, deputatul Radei de la Kiev, menționează că Saakașvili a fost reținut în strictă conformitate cu legea. „Acesta se ascundea într-un apartament din Kiev. Nimeni nu a fost rănit în timpul arestării. Instanța urmează să decidă, în termen de 72 de ore, măsura preventivă care va fi stabiliă pentru Saakashvili”, menționează acesta pe Twitter.

Știrea se actualizează.

Mihail Saakașvili este bănuit că a vrut să „preia puterea prin forță” în timpul recentelor manifestații de la Kiev împotriva corupției, a indicat procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko, care l-a acuzat pe Saakașvili că este finanțat de fostul președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014 în urma manifestațiilor proeuropene de la Kiev.

Fostul președinte al Georgiei, opozant declarat al lui Poroșenko după ce acesta i-a retras cetățenia ucraineană, fusese reținut pentru scurt timp marți dimineață în urma unei percheziții la domiciliul său din Kiev, în cadrul unei anchete penale despre care Saakașvili susține că este o înscenare făcută la ordinul președintelui ucrainean. El a fost eliberat sub presiunea sutelor de susținători care au blocat furgoneta care îl transporta.

Georgia i-a cerut Ucrainei arestarea și extrădarea lui Saakașvili, acuzat de justiția de la Tbilisi pentru „abuz de putere”, acuzație despre care el afirmă că este motivată politic.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!