Primul birou NATO începe lucrul de azi la Chișinău. El este deschis pentru a oferi asistență și sprijin statului Moldovean în reformele din domeniul Apărării. La începutul conferinței, Secretarul Adjunct al organizației a spus că NATO va respecta neutralitatea Moldovei, și nu există nici o intenție de a creea o bază militară și a angaja soldați, ci doar personal civil. Simpatizanți ai Partidului Socialist și-au arătat totuși nemulțumirea. Ei au organizat un mic protest în fața clădirii noului birou.

Cam 20 de simpatizanți și membri PSRM s-au adunat de dimineață în fața clădirii unde se află oficiul de legătură NATO. Ei au protestat cam jumătate de oră, dar strigătele lor nu au fost auzite la etajul 11, acolo unde a avut loc conferința de deschidere a oficiului.

„Cetățenii Republicii Moldova sunt oameni pașnici, țara noastră este o țară pașnică. În niciun stat din lume nu a fost centru NATO într-o țară care este după statut o țară neutră”, a declarat deputatul socialist Vasile Bolea.

Secretarul General adjunct al NATO, Rose GotteMoeller, la ceremonia de inaugurare, a spus că prezența biroului NATO nu atentează la neutralitatea statului Moldovean: „Noi nu vom oferi echipament militar, armament. Noi doar oferim expertiza și experiența noastră pe care o avem în diferite domenii. Aici în Republica Moldova vorbim despre distrugerea obuzelor, chimicalelor, pesticidelor interzise. NATO respectă în totalitate neutralitatea Moldovei, independența și suveranitatea”.

Țara noastră are o relație de 25 de ani cu NATO, care a început când Moldova a intrat în Consiliul de Cooperare Nord Atlantic. În prezent, militarii Moldoveni participă activ în misiunile NATO în Kosovo.

„Va impulsiona demararea altor proiecte de importanță pentru țară cum ar fi combaterea amenințărilor cibernetice”, susține Pavel Filip.

Întrebat despre protestul Socialiștilor, premierul a spus că neutralitatea este specificată clar în fiecare document semnat de Moldova cu NATO: „În comparație cu cei care se îngrijorează foarte mult de neutralitatea noastră, dar în același timp încalcă această neutralitate prin staționarea forțelor armate, nelegitim absolute și împotriva voinței noastre, pe teritoriul țării”.

Într-o postare pe Facebook, șeful statului Igor Dodon a scris că într-o întrevedere cu GotteMoeller, a subliniat că Inaugurarea acestui birou NATO la Chişinău nu corespunde Hotărârii Parlamentului pentru aprobarea Declaraţiei cu privire la suveranitatea, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova.

Potrivit ultimului sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, dacă duminică s-ar organiza un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO, 61 la sută din cetățeni ar vota contra, și doar 22 de procente pentru aderare.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Oleg Cozlov

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!