Reprezentanții mai multor ONG-uri din țară cer Parlamentului asigurarea unei proceduri transparente și bazate pe merit de selectare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor de drept titulari și a membrului Consiliului Superior al Procurorilor CSP) din rândul societății civile. În acest sens, ONG-urile au semnat o scrisoare publică în adresa președintei Comisiei juridice, numiri şi imunități din Parlamentt. Raisa Apolschi.

În scrisoare se explică, că la 4 decembrie 2017, Comisia juridică, numiri şi imunități a Parlamentului a adoptat deciziile nr. 239 și nr. 240 și a anunțat concursul pentru suplinirea a trei locuri vacante în CSM din rândul profesorilor de drept titulari și a unui loc vacant în CSP din rândul societății civile. Ambele decizii prevăd o procedură diferită față de procedurile adoptate prin hotărârile din 10 decembrie 2013 menționate mai sus. Notăm
în special că:
– a fost redusă lista criteriilor de eligibilitate înaintate candidaților (au fost excluse reputația
ireproșabilă și lipsa apartenenței politice);
– nu este prevăzută procedura și etapele de selecție;
– sunt restrânși termenii pentru depunerea actelor (o săptămână),
– lipsesc criteriile de evaluare a candidaților.

În acest context, organizațiile semnatare cer Parlamentului asigurarea unei proceduri transparente și bazate pe merit de selectare a membrilor CSM din rândul profesorilor de drept titulari și a membrului CSP din rândul societății civile. Solicităm în special:
– Extinderea termenului limită pentru depunerea actelor.
– Completarea listei actelor pe care urmează să le depună candidații cu un act adițional și anume viziunea candidaților asupra viitoarei activități în cadrul CSM și CSP.
– Audierea publică a candidaților eligibili de către Comisie și publicarea din timp a informației cu
privire la data și ora interviului;
– Stabilirea criteriilor clare de departajare a candidaților și asigurarea unui proces transparent de apreciere a candidaților.

Scrisoarea integrală și organizațiile semnatare le puteți vedea mai jos.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!