Membrii și membrele Platformei pentru Egalitate de Gen, precum și alte grupuri de cetățeni și activiști civici vor să-și exprime dezacordul cu proiectul de lege pentru modificarea și completarea art.111 din Codul muncii al Republicii Moldova, prin care se propune abrogarea zilelor de 8 martie și 1 mai ca zile de sărbătoare nelucrătoare. Aceștia au expediat o scrisoare către Prim Ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip și către Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Stela Grigoraș.

Potrivit semnatarilor scrisorii, propunerea de a exclude din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare este întemeiată pe o justificare neadecvată care ignoră semnificația istorică a acestei zile și relevanța sa actuală.

„Invocarea faptului că ziua de 8 martie este celebrată doar în statele foste republici sovietice și nu e celebrată în niciun stat al Uniunii Europene (UE) reprezintă un argument fals pentru a solicita eliminarea acestei zile din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare. Ziua de 8 martie este o sărbătoare internațională care are scopul să celebreze lupta femeilor pentru drepturile lor și munca care trebuie încă depusă pentru a atinge egalitatea de gen pe deplin, inclusiv în Republica Moldova”, se menționează în scrisoare.

Platforma pentru Egalitate de Gen susține că cetățenii trebuie să își cunoască istoria, să o analizeze critic și să și-o asume, iar trecutul sovietic este o parte componentă a istoriei Republicii Moldova, care nu poate fi ignorat.

„Menționăm că ziua de 1 mai, Ziua Internațională a Muncii nu poate fi o zi de sărbătoare lucrătoare, așa cum aceasta contravine principiului de bază pentru existența acestei zile. Ziua Internațională a Muncii este celebrată peste tot în lume ca zi de sărbătoare nelucrătoare, așa cum muncitorii și muncitoarele lucrează anul împrejur și au luptat să obțină o zi nelucrătoare care le permite să-și celebreze munca în afara câmpului de muncă”, spun semnatarii scrisorii.

În acest context, membrii Platformei pentru Egalitate de Gen și activiștii civic solicită păstrarea zilelor de 8 martie și 1 mai ca zile de sărbătoare nelucrătoare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!