Dionis Cenusa, director Program „Securitate energetică” în cadrul Centrului Analitic „Expert-Grup” a realizat o scurtă analiză a inițiativei PDM de a include în Constituție sintagma integrarea europeană. Astfel, după ce Curtea Constituțională a dat undă verde inițiativei expertul a scris șase aspecte care ridică semne de întrebare privind necesitatea și legitimitatea acestui pas.

1. Avizul pozitiv al Curții Constituționale privind umplerea legii supreme cu obiectivul strategic de integrare europeană a Moldovei face posibilă votarea pe amendarea Constituției deja în vara anului 2018.

2. Problema este mai puțin în hotărârea Curții, ci în ambițiile PDM și ale lui Vladimir Plahotniuc de a intra în istorie ca forțe care au permanentizat integrarea europeană, încorporând-o în legea supremă.

3. Actuala guvernarea omite, conștient, câteva aspecte esențiale: A. publicul moldovenesc este divizat pe principii geopolitice; B. Nu există o majoritate pro-europeană nici în rândul tuturor forțelor politice, dar nici în societate. C. modificarea Constituției de către un Parlament cu o legitimitate foarte redusă va fi percepută ca o acțiune de forțare; D. ‘Europenizarea’ Constituției poate produce mai multe opoziție în interiorul țării, alimentând viziuni anti-UE în țări și în regiunile acesteia (Găgăuzia).

4. Mai mult ca atât, această inițiativă va fi în detrimentul procesului de reintegrare a țării și va deteriora relațiile cu Găgăuzia.

5. Modificarea Constituției nu poate substitui implementarea reformelor necesare.

6. Transpunerea Acordului de Asociere va apropia Moldova de UE mai tare decât geopolitizarea inutilă și periculoasă a Constituției.

„În fine, inițiativa dată va diminua încercările UE de a-și îmbunătăți imaginea în Moldova, dar și va încuraja dezinformarea anti-europeană din partea Rusiei. Aventura cu “Europenizarea” Constituției servește intereselor particulare ale PDM și ale lui Vladimir Plahotniuc, decât o necesitate obiectivă pentru procesul de reformă și comunicarea efectivă cu societatea privind integrarea europeană”, mai spune Cenușa pe pagina sa de facebook.

Menționăm că astăzi, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv inițiativei semnate de 36 de deputați PDM și PPEM de a modifica și completa Constituția prin includerea sintagmei Integrarea Europeană.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!