/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

ZDG: La ce instituții de învățământ preferă să învețe copiii aleșilor poporului?

12 decembrie 2017, ora 10:00

Sursa citată a analizat profilurile şi CV-urile celor 101 deputaţi din Parlament, precum şi ale membrilor Cabinetului de Miniştri, ca să descopere unde au ales să înveţe copiii acestora. Astfel, a constatat că mulţi dintre aleşii poporului fac tot posibilul ca cetăţenii R. Moldova să ştie cât mai puţin despre viaţa şi familia lor şi, în special, să nu afle unde îşi fac studiile copiii.

Deşi sunt mulţi deputaţi şi miniştri ai căror copii şi-au făcut studiile în R. Moldova, există o listă mare de demnitari care şi-au trimis copiii să înveţe în instituţii de învăţământ prestigioase de peste hotare. Astfel, în timp ce ei ne îndeamnă să rămânem acasă şi să luptăm cu morile de vânt pentru a construi un stat de drept, copiii lor îşi construiesc un viitor prosper în ţările europene.

„Unde au vrut să înveţe, acolo i-am trimis” – astfel a răspuns mai mulţi demnitari, când au fost întrebați de ce copiii lor au ales să-şi facă studiile peste hotare.

A ales să-şi facă studiile peste hotare Nicoleta, fiica Monicăi Babuc, actuala ministră a Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Tânăra locuieşte şi lucrează în Italia şi este pasionată de anime (filme de animație produse în Japonia, n.r.). În cadrul unei întâlniri cu studenţii, Monica Babuc a fost întrebată de ce îi îndeamnă pe tineri să rămână şi să lucreze în oraşele şi satele din Moldova, în timp ce fiica ei nu a mai vrut să revină acasă. Ministra a replicat că fiica ei a ales să rămână în Italia, pentru că acolo şi-a întemeiat o familie şi şi-a găsit un loc de muncă. Timp de o săptămână, reporterii ZdG au încercat să discute cu ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării, însă, fie aceasta ne spunea că se află într-o deplasare şi nu poate vorbi, fie nu mai răspundea la apelurile noastre.

Fosta ministră a Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în prezent deputată în Parlament, Valentina Buliga, are un fiu şi o fiică. Cei doi copii au studiat la Academia de Studii Economice din Moldova. Cristina a absolvit Relaţii Economice Internaţionale, iar Alexandru – Bănci, Burse şi Valori. Ulterior, Alexandru a câştigat o bursă de master la Praga, însă după aceea a revenit în Moldova, iar sora sa lucrează şi locuieşte în Palermo, Italia. „Cristina mea şi-a făcut studiile în R. Moldova şi în 2007 s-a căsătorit cu un italian şi a mers acolo. Băiatul la fel şi-a făcut studiile în Moldova, iar masterul l-a făcut peste hotare, pentru că a câştigat o bursă, însă apoi a revenit acasă. Îmi vine greu să mă pronunţ acum despre sistemul de învăţământ. Copiii mei au învăţat bine, aveau profesori buni. Ei au învăţat aici şi eu am învăţat în ţară. Cu anumite carenţe, sistemul de învăţământ din Moldova este unul bun. Cred că tinerii aleg să înveţe peste hotare din mai multe motive: în primul rând pentru că aceasta este opţiunea lor, dorinţa de a vedea o altă ţară, poate cred că acolo este mai uşor. Îmi vine greu să fac o apreciere de ce aleg să plece. Poate vor să utilizeze acest instrument de cunoaştere a experienţei de a studia peste hotare, la unele universităţi cu prestigiu cum ar fi cele din Marea Britanie sau Franţa? Probabil asta este pentru ei o provocare şi vor să o cunoască”, a spus deputata.

Citește continuarea pe Ziarul de Gardă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram