Maternitatea nr.2 din Capitală a fost dotată cu utilaje performante. Aici a fost adus un ultrasonograf modern, o masă pentru primirea nașterilor care poate fi manevrată cu telecomandă, un aparat pentru respirație mecanică, iar pentru nou-născuți au fost procurate paturi cu rotile. Dotarea instituției cu aceste aparate a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Ambasada Japoniei din Chișinău.

Elena este însărcinată în 13 săptămâni. Astăzi a venit la medic pentru o investigație programată. Este o norocoasă, pentru că are posibilitatea să facă investigația la un ultrasonograf modern: „Căpușorul, mânuțele, inimioara, bătăile inimii. Pe parcursul a 9 luni de zile vedem dezvoltarea fătului, cum crește, cum se mișcă, știm că totul este bine”.

Aparatul funcționează pe bază de ultrasunet. Procedura nu este una dureroasă, nu este nocivă, dar este rapidă și ușor de efectuat.

„Are o profunzime de examinare mare și este util pentru femeile obeze, pentru că pentru astfel de persoane este o problema de a le investiga ultrasonografic. Acest aparat ne permite, este cea mai mare profunzime de pătrundere a ultarsunetului. Tot cu acest aparat examinăm și bărbații, patologia organelor genitale bărbătești”, spune Maria Znagovan, medic la maternitatea municipală nr.2.

Maternitatea nr.2 a fost dotată și cu o masă modernă pentru primirea sarcinilor care este manevrată cu ajutorul unei telecomenzi. Masa are suport pentru mâini, picioare și e dotată cu o canapea moale.

Aparatul de respirație mecanică, donat de Ambasada Japoniei, este folosit în timpul anesteziei generale.

„Are mai multe regimuri de ventilație performante. Când facem o anestezie regională, cu respirații spontană, adică pacientul respiră de sine stătător, oricum aparatul este pregătit pentru orice eventualitate de a conecta pacientul la respirație mecanică dirijată”, a spus Olga Usatâi, medic anesteziolog.

Instituția a mai primit un aparat antihemoragic și trei paturi pentru nou-născuți.

„Dotarea s-a făcut prin programul KUSANONE, ceea ce înseamnă securitatea umană, și are ca scop îmbunătățirea calității vieții”, a declarat Masanobu Yoshii, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

Aparatele au costat 2 milioane de lei.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Vlad Coroban

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!