/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Misiune îndeplinită! 41 de militari, aflați în misiune în Kosovo, revin acasă. „Dacă nu persistă la genist frica, el este nemuritor”

missing
13 decembrie 2017, ora 18:07

Munca lor arată spectaculos la televizor, dar în realitate e riscantă și grea. Zilnic, cei șapte geniști moldoveni aflați în Kosovo, verificau milimetru cu milimetru munții Cvilijen. Acolo, pe timpul războiului iugoslav, au avut loc bombardamente, iar unele muniții periculoase zac și acum în pământ.

„Din cauze poate mecanice nu s-a produs explozia. Este armată, foarte periculoasă. În jur la 150 de metri de împrăștiere a schijelor”, spune Iurie Batîr, comandant grupa de geniu.

„Trebuie să fii atent, permanent să ai răbdare, fără grabă. Dacă nu persistă la genist frica, el este nemuritor, dar noi toți știm că suntem muritori”, susține Alexandru Atroșenco, locțiitor comandant grupa geniu.

„Eu cred că moldovenii își fac foarte bine treaba aici, în Kosovo, și în special aici în munți pentru că ei sunt pasionați de această zonă”, menționează Stephan Stoops, reprezentant al contingentului german KFOR.

Au găsit și lichidat aproape 50 de proiectile și submuniții. Dar nu asta a fost cel mai dificil, spun soldații.

„Etapa cea mai dificilă este dorul de familie. Își fac griji, ai mei acasă”, spune Alexandru Atroșenco.

Alți 32 de infanteriști au asigurat liniștea în jurul mănăstirii Visoki Decani, protejată de secole de soldați împotriva atacurilor. Biserica este ortodoxă sârbă, iar în Kosovo marea majoritate sunt albanezi musulmani care, de-a lungul anilor, au încercat s-o distrugă.

„Dacă persoana dorește să-și reverse sufletul sau să se odihnească puțin, întotdeauna este binevenit să stea de vorbă cu Dumnezeu”, susține Andrei Țăranu, comandant KFOR 7.

„Avem zile când patrulăm în jurul mănăstirii cu automobilele. Avem puncte de observare, ne oprim, vedem ce este în jur și patrulăm și prin oraș”, menționează Victor Ciubotaru, plutonier al batalionului 22.

„În Kosovo este liniște acum. Provocări nu prea sunt. Ducem servicii doar de observare, doar de menținere a păcii”, spune Vladislav Draguța, comandant pluton KFOR7.

Alături de militari austrieci, sloveni, italieni și nemți, soldații noștri au participat la zeci de antrenamente și exerciții tactice unde au învățat cum să intervină în situații de criză. Se descurcă de minune, spun colegii lor străini.

„Pregătirea băieților este foarte bună. Sunt gata să îndeplinească orice misiune dificilă, ei fiind niște profesioniști”, menționează Antonio Bernardo, ofițer de presă Camp Village.

Nu doar buni profesioniști, ci și oameni cu suflet mare. Copiii cerșetori primesc câte un euro de fiecare dată când se întâlnesc cu militarii moldoveni.

Și parcă și serviciul este mai ușor când pe străzile din Kosovo, auzi cum răsună muzica de acasă. Iar pentru localnici și turiști militarii KFOR înseamnă siguranță.

„Militarii KFOR trebuie să fie în Kosovo pentru a asigura pacea și bunele relații interetnice dintre sârbi și albanezi, dar și cu alte persoane care trăiesc aici”.

„Misiunea militarilor KFOR este binevenită. Este liniște aici, probabil ei ajută la menținerea liniștii și păcii”.

Fosta Iugoslavie, în componența căreia intrau Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru și Macedonia s-a destrămat la începutul anilor 90. Războaiele interetnice au cuprins rând pe rând toate regiunile. Kosovo făcea parte din Serbia, iar confruntările de acolo s-au încheiat odată cu intervenția NATO. Misiunea internațională KFOR a fost creată în 1999 de către Consiliul de securitate al ONU pentru menținerea păcii în regiune. Moldova participă la această misiune din 2014.

Reporter: Beatrice Dornean

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram