Alt sondaj - alte date. Doar Partidul Socialiștilor și Partidul Maiei Sandu ar intra în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Potrivit Barometrului Opiniei Publice, Igor Dodon și Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere, iar Vlad Plahotniuc ar fi cel mai corupt politician. Democrații au declarat că nu comentează rezultatele. În sondajul propriu, lansat acum două zile, PD accede în Legislativ, iar încrederea în Plahotniuc - crește.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice, dacă duminică ar avea loc alegeri, PSRM ar acumula 26 la sută din voturi, iar Partidul Acțiune și Solidaritate 12 procente, acestea fiind singurele formațiuni care ar intra în Parlament. Partidul Demnitate și Adevăr ar acumula 3,4 %, PCRM 2,5, Partidul lui Renato Usatîi 2,4, Partidul Șor și PL puțin peste un procent, iar PPEM și PLDM sub unul la sută.

Același studiu arată că Igor Dodon se bucură de încrederea a aproape 20 la sută din chestionați, fiind urmat de către Maia Sandu cu 8 la sută. Ei sunt urmați de către Andrei Năstase, Vladimir Voronin, Ilan Șor, Pavel Filip și Vlad Plahotniuc. În Renato Usatîi, Iurie Leancă și Andrian Candu au încredere sub un procent dintre oameni, iar 50 la sută din respondenți au declarat că nu au încredere în nimeni.

Întrebați despre modalitatea de alegere a deputaților, 37 la sută susțin că ei trebuie votați în baza listelor de partid, 19 % prin vot uninominal și doar 16 la sută susțin sistemul mixt, aprobat în această vară, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Realizatorii barometrului au întrebat oamenii și care ar fi cel mai corupt politician din țară. Astfel, 32 la sută din chestionați cred că acesta este Vlad Plahotniuc, urmat de Igor Dodon, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Andrian Candu, Vladimir Voronin și Renato Usatîi.

Democrații și socialiștii au declarat pentru TV8 că nu comentează rezultatele BOP. Pe de altă parte, sondajul lansat acum două zile de către democrați arată că dacă duminică ar avea loc alegeri, în Parlament ar intra nu doar PSRM și PAS ci și PDM și Platforma DA. Cât ține de încrederea în politicieni democrații susțin că în afară de Igor Dodon și Maia Sandu de încredere se mai bucură și Pavel Filip, dar și liderul formațiunii Vlad Plahotniuc care a acumulat 21 la sută din numărul chestionaților.

Totodată, potrivit sondajului realizat la comanda democraților, 45 la sută dintre chestionați cred că ideea anulării sistemului mixt de alegeri este una proastă. Barometrul Opiniei publice a fost realizat de CBS-Axa la comanda Institutului de Politici Publice în perioada 18 noiembrie 5 decembrie, pe un eșantion de o mie 113 persoane și are o marjă de eroare de 3 %.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!