137 de milioane de lei din „Miliardul dispărut” au fost folosiți pentru procurarea sediului central ASITO din Chișinău. Banii au fost luați din Banca de Economii din Moldova (BEM) sub forma a două credite. După ce s-au plimbat prin offshore, aceștia au revenit în țară sub forma unei investiții britanice. Datele Băncii Naționale arată că cele două credite nu au fost restituite nici până în prezent, se menționează într-o investigație realizată de RISE.

În schimb fosta clădire ASITO și-a schimbat proprietarii de câteva ori și, într-un final, a ajuns pe mâna omului de afaceri Vladimir Russu. Tranzacția a coincis cu vinderea unei vile pe care același Russu a cedat-o unui offshore cipriot, reprezentat prin procură de Iurie Luncașu – un personaj din anturajul lui Plahotniuc.

Creditele au fost scoase din bancă atunci când „operațiunea furtul miliardului” din BEM, Banca Socială și Unibank se apropia de apogeu. Procurorii Anticorupție susțin că banii au fost scoși din bancă în urma unei înțelegeri dintre bancherul Veaceslav Platon și Ilan Șor.

Întreaga investigație poate fi citită pe site-ul RISE.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!