/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Băsescu ar putea candida la alegerile Parlamentare din 2018. Ce spune avocatul fostului președinte al României

missing
15 decembrie 2017, ora 13:31

Din câte știu eu da, această decizie va fi luată din momentul când se începe campania electorală, sau perioada electorală. Și această decizie va depinde foarte mult de decizia instanței de fond. Dacă nu ai cetățeni nu poți să candidezi oricât de mult nu ți-ai dori”, afirmă Andrei Bivol, avocatul lui Traina Băsescu.

Avocatul a precizat că astăzi a avut loc examinarea cauzei în fond, iar instanța a audiat părțile. El, în calitate de reprezentant al reclamantului a depus o cerere de administrare a noi probe. „Sunt declarații ale pârâtului Igor Dodon în privința obiectului cauzei și anume motivele de retragere al cetățeniei reclamantului Băsescu Traian”.

Bivol susține că declarațiile arătate demonstrează că cetățenia domnului Băsescu a fost retrasă strict pe criterii politice. „Domnul Băsescu și domnul Dodon sunt antagoniști pe scena politică, deci este evident că d. Dodon când a retras cetățenia a avizat activitatea politică ori lipsirea de cetățenie te lipsește și de dreptul de a participa în calitate de actor politic într-un stat. Acum d. Băsescu știți că este președinte de onoare al Partidului Unității Naționale, neavând posibilitatea să participe efectiv și să candideze efectiv la alegerile parlamentare de anul viitor. Noi am arătat că retragerea cetățeniei nu a avut loc la inițiativa unor autorități competente SIS-ul sau MAI ci la inițiativa președintelui, imediat ce a intrat în funcție d. Dodon a solicitat autorităților să-i prezinte motive pentru retragerea cetățeniei d. Băsescu. Legea de fapt prevede că aceste inițiative și aceste informații și avize trebuie să vină de la inițiativa autorităților de specialitate”.

În schimb, reprezentantul președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschii susține că retragerea cetățeniei a ținut strict de procedura juridică și legislația în vigoare. „A fost prezentată informații prin care se constată că Traina Băsescu se afla în calitate de suspect în perioada când i s-a acordat cetățenia. Faptul că nu a comunicat acest fapt autorităților moldovenesti, este temei de lipsire a cetățenii dumnealui.” Lebenschi afirmă că calitatea de suspect este circumstanță care împiedică o persoană să dobândească cetățenia R. Moldova.”

În schimb, avocatul lui Băsescu afirmă că în ședință nu au fost prezentată circumstanțe noi, precizând că legea nu obligă solicitantul să prezinte altă informație decât lista de documente prevăzută de lege. „Nicăieri nu scrie că solicitantul este obligat să prezinte informații că se află în urmărire penală. Este o singură obligație de a prezenta cazierul judiciar. Fapt care a fost făcut de către reclamant”, susține Bivol.

În schimb, Lebedinschi spune că „Indiferent de declarațiile președintelui Dodon, noi am prezentat probe iar apărarea domnului Băsescu politizează subiectul pentru că alte argumente juridice nu au. Noi am prezentat că domnul Băsescu se afla sub urmărire penală în calitate de suspect la momentul pretinderii cetățeniei R. Moldova. Faptul că dumnealor au prezentat un cazier judiciar din România care nu reflecta calitatea de suspect se explică prin faptul că legea română nu prevede posibilitatea înscrierii a acestor calități de suspect în cazier”.

Decizia finală în cadrul acestui dosar urmează a fi luată în ședința următoare, în cadrul căreia vor fi ascultate pledoariile finale ale părților.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram