/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

„Covorul Dorului”: La Chișinău se va desfășura cea de-a patra ediție a Târgului Național al Covorului

missing
15 decembrie 2017, ora 13:45

Evenimentul este organizat în contextul înscrierii la 1 decembrie 2016 a elementului Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarței în România şi Republica Moldova în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, în cadrul ședinței Comitetului Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Addis Ababa, Etiopia.

Scopul ediției actuale a Târgului Național al Covorului este valorificarea covorului autentic românesc și al conaționalilor noștri – ucraineni, găgăuzi, bulgari, polonezi, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, precum și familiarizarea cu tradițiile și obiceiurile de iarnă ale locuitorilor Republicii Moldova. Colindatul de ceată bărbătească, element înscris în patrimoniul universal în anul 2013, va fi momentul cheie al programului artistic. Similar edițiilor anterioare, evenimentul va conţine mai multe compartimente:

1) Covorul Tradiţie:

a) Expoziţia centrului de meșteșuguri Arta rustică din s. Clișova Nouă, r-l Orhei, condus de Doamna Ecaterina Popescu. Expoziția cuprinde scoarţe basarabene din colecţia muzeului Centrului, precum și expoziţia cu vânzare ale covoarelor realizate după modele de scoarţe vechi pentru a asigura continuitate tradiţiei ţesutului;

b) Expoziția de covoare din patrimoniul muzeului Casa Părintească din s. Palanca r-l Călărași – păstrătorul și promotorul tehnicii Covorului în bumbi;

2) Covorul Contemporaneitate – expoziţia covoarelor produse de către „Covoare Ungheni” și „Floare Carpet” – seria bazată pe cromaticul şi stilistica covorului tradiţional;

3) Covorul Prieten – Expoziția covoarelor din colecții publice și private ale reprezentanților grupurilor etnice din Republica Moldova: ucraineni, găgăuzi, bulgari, polonezi.

Evenimentul va fi completat de programul artistic în care vor evolua colective profesioniste și formații artistice de amatori din diferite raioane ale republicii: ansamblul Fluieraș și soliștii Cornelia Ștefăneț, Nătălița Munteanu, Nicolae Glib; formațiile Romanița, Haiducii s. Meleșeni, r-l Călărași; Ciobănași de la miori, or. Edineț, Corul popular din Tvardița și alții.

Pe durata evenimentului, vizitatorii vor avea posibilitatea să participe la diverse ateliere de creaţie, să procure cadouri celor dragi de la Iarmarocul meșterilor populari din cadrul Târgului de Crăciun, dar şi să savureze diversitatea bucătăriei tradiţionale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram