Petru este un tânăr de etnie romă, care în vara anului 2016 a fost bătut crunt de către un grup numeros de persoane. Deși autoritățile au recunoscut că acesta a avut de suferit, organele de anchetă și instanțele de judecată au ignorat împrejurările, care arată că la baza violenței au fost prejudecățile față de etnia sa.

În acest context, asociația Promo-LEX atrage din nou atenția asupra suferințelor pe care le îndură cei care se confruntă cu lipsa mecanismelor eficiente de cercetare a încălcărilor legii din motive de ură. În cazul lui Petru apărătorii Promo-LEX au ajuns la Curtea Supremă, ca să ceară pedepsirea după merit a celor care l-au agresat „pentru că este țigan”.

Cazul a avut loc în localitatea Bădiceni, Soroca, când acesta a fost agresat și supus violenței fizice din cauza atitudinii ostile față de etnia sa. Petru a relatat organului de urmărire penală că a fost bătut pentru că este ”țigan”. Suplimentar, acesta a menționat că, unii dintre agresori spuneau, în timp ce îl loveau, că vor să scape satul de ”țigani”.

Avocat Promo-LEX: Ura față de unele grupuri sociale are efecte psihologice distructive

Potrivit avocatului Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, care a pledat în fața instanței de judecată, “Petru Crețu a fost bătut crunt, timp de aproximativ o oră, de un grup numeros de indivizi, pentru simplul fapt că este rrom. Ura față de unele grupuri sociale este foarte periculoasă și ea duce în majoritatea cazurilor la excludere și violență. În afară de pericolul individual pentru persoana abuzată, efectul psihologic asupra grupului din care această persoană face parte este de lungă durată și are un impact profund distructiv. Această infracțiune va afecta negativ și va crește pericolul la care sunt expuși copii și rudele lui Petru, precum și toți rromii din localitate.”

Curtea Supremă – doar o persoană din grupul de agresori a fost pedepsită

Recent, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul avocaților Promo-LEX în interesele lui Petru Crețu. Astfel, magistrații au respins cererea lui Petru ca să fie trași la răspundere penală toți agresorii. Mai mult, Curtea a respins și cererea ca să fie recunoscut faptul că această încălcare a legii a fost făcută din cauza urii pe care i-o parte localnici pe motiv că este de etnice rromă. Prin urmare, a fost trasă la răspundere penală o singură persoană. Pedeapsa primită de aceasta s-a redus la 140 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Iar pentru suferințele provocate, a fost stabilit prejudiciul moral în sumă de 5 000 lei.

Parlamentul îi poate ajuta pe cei care nedreptățiți pe motiv de ură rasială

În acest sens, Asociația Promo-LEX solicită Parlamentului să examineze cât mai urgent amendamentele legislative privind sancționarea crimelor motivate de prejudecată, stabilite în proiectul de lege nr.301 pentru modificarea și completarea unor acte legislative. Aceste completări vin cu o definiție a crimelor motivate de prejudecată, spectrul de infracțiuni aplicabile, lista de criterii (caracteristici) protejate și majorarea pedepselor. Aceste amendamente legislative vor crea premise pentru ajustarea și uniformizarea practicilor de sancționare a crimelor motivate de prejudecată și pentru remedii mai eficiente destinate victimelor acestor tipuri de infracțiuni.

Chișinăul a semnat documente internaționale ca să prevină astfel de probleme

Moldova a semnat Convenția Internațională privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială și Convenția Europeană a drepturilor omului. Prin urmare, aceste acte obligă autoritățile să examineze eficient infracțiunile motivate de ură și să asigure remedii efective persoanelor care au suferit în urma unor astfel de acțiuni.

Anterior, Comisia Europeană împotriva rasismului și intoleranței a recomandat Guvernului să ia măsurile necesare pentru a crea un mecanism de înregistrare și investigare a infracțiunilor motivate de prejudecată, recomandare pe care autoritățile eșuează în continuare să o implementeze.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!