Moldovenii cheltuiesc cei mai mulţi bani pentru alimente, îmbrăcăminte și sănătate. Cel puțin așa arată datele Biroului Național de Statistică (BNS).

BNS că în trimestrul III 2017 veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 2224,4 lei, fiind în creştere cu 6,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016. În termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum) veniturile populaţiei practic au rămas la nivelul anului precedent.

Cea mai mare mulți bani sunt cheltuiți pentru necesarului de consum alimentar – 43%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană a alocat în medie 19,8% din cheltuielile totale de consum , iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,8% (nivelul anului precedent). Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate (5,7% faţă de 7,4% în trimestrul III 2016), comunicaţii – 4,2% ), dotarea locuinţei – 4,0% , transport – 3,5%, etc.

În medie, cheltuielile de consum ale populaţiei din mediul urban au constituit 2718,0 lei lunar pe o persoană, respectiv cu 743,9 lei sau de 1,4 ori mai mult faţă de mediul rural.

Conform datelor, plăţile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit, 43,5% din veniturile totale disponibile.

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 14,6% din total venituri.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!