/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

În ajunul sărbătorilor de iarnă, ANSA vine cu recomandări cum să alegem și de unde să cumpărăm produsele alimentare

16 decembrie 2017, ora 07:39

Pentru ca produsele achiziţionate să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, ANSA, Vă recomandă ca produsele alimentare perisabile, cum ar fi carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele lactate, peştele în stare proaspătă, ouăle, etc. să le procuraţi numai din locuri special amenajate şi autorizate, care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.

Totodată, pentru a evita situaţiile, în care din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine în ajunul sărbătorilor, pot fi achiziţionate în grabă produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa dvs., ANSA vă recomandă următoarele:

Carnea să fie procurată în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Temperatura de păstrare trebuie să fie 4±2 °C.
Atenţie! Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal pînă la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urît mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinară.

Peștele se poate valorifica în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, cu respectarea următoarelor condiții:
– comercializarea acestor sortimente este admisă numai în unități specializate, sau secții ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar;
– se păstrează în spații frigorifice sau în utilaj specializat (pentru peștele viu) cu respectarea parametrilor de temperatură în funcție de sortimentul supus comercializării;
– sortimentele de pește sunt însoțite obligatoriu de certificat care confirmă calitatea, originea și valabilitatea acestuia, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor.

Peștele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parţial acoperit de gheață. Atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi. Temperatura de păstrare este de minus 2÷0 °C.

Atenție! Pestele alterat prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urît mirositor, bronhii de culoare cenuşie sau brună; în aceste cazuri peștele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră.

La procurarea ouălor examinaţi aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare 28 zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider;

Vînzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Verificaţi informaţia despre data ouării marcată nemijlocit pe fiecare ou aparte şi termenul de valabilitate în documentul de insoţire sau pe cutia de transport.

Marcajul de pe ouă este format din doua componente:

1. codul întreprinderii de producere;
2. data producerii.

Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Laptele are culoare albă cu nuanţă slab gălbuie, nuanţă care se accentuează în cazul laptelui cu un conţinut sporit de grăsime.
Laptele nu se recomandă a fi folosit în stare crudă (nepasteurizat) şi trebuie de fiert foarte bine, menţinându-l pe foc 3-5 min după primul clocot, deoarece prin lapte se pot transmite aşa boli ca: tuberculoza, antraxul, holera, salmoneloza, infecţii stafilococice şi streptococice, etc. Lapte pasteurizat este numit laptele care a fost tratat termic apoi răcit şi este un produs gata pentru consum. La fierbere laptele pasteurizat îşi pierde unele proprietăţi nutritive (proteine, vitamine…). Temperatura de păstrare – pînă la + 4 °C.

Atenţie!!! Alte nuanţe de culori ale laptelui (roz, albastru, roşu etc.) denotă, fie că animalul de la care s-a recoltat laptele a fost bolnav, fie că intenţionat s-a falsificat. Laptele absoarbe foarte uşor mirosurile străine, mai ales dacă este păstrat într-un vas sau ambalaj deschis.

Alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spații amenajate și autorizate, sub controlul personalului de specialitate.

Ce trebuie sa urmăriţi pe eticheta produselor alimentare:

Etichetarea nu este altceva decât înscrierea elementelor de identificare pe produs, pe ambalajul de vînzare cu amănuntul, ce însoţesc produsul alimentar pus în vînzare şi se referă la acesta. Scopul etichetării produselor alimentare este de a garanta accesul consumatorilor la informaţii complete cu privire la conţinutul şi compoziţia produselor, pentru a proteja sănătatea şi interesele acestora. Alte informaţii pot oferi detalii despre o caracteristică specifică a produsului, cum ar fi originea sau procedeul de fabricare.

Menţiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile şi inteligibile, aşezate într-un loc vizibil pentru consumator în condiţiile normale de cumpărare şi utilizare. Menţiunile de pe etichetă nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte indicaţii, inscripţii sau desene.

Mai mult ca atât, informaţiile înscrise pe etichetă, pe de o parte, nu trebuie să inducă în eroare consumatorii în privinţa caracteristicilor alimentului (în special a identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilităţii, originii sau provenienţei lui), precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie, atribuirii de efecte sau proprietăţilor alimentelor pe care acestea nu le posedă, sugerării că alimentul are caracteristici speciale atunci când în realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici, iar pe altă parte, etichetarea şi metodele prin care aceasta se realizează nu trebuie să atribuie alimentelor proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau să facă referiri la astfel de proprietăţi.

Evitați comerțul stradal!

Se recomandă ca populația să achiziționeze produsele alimentare specifice sărbătorilor de Iarnă, numai din spații sau unități înregistrate sanitar veterinar, evitați comerțul”stradal”: de pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă sunt vândute la un preţ mai mic, acestea au un impact negativ și reprezintă un risc pentru sănătatea dvs, contribuind la apariţia toxiinfecţiilor alimentare.

De remarcat este faptul că produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sunt expuse în condiții necorespunzătoare din punct de vedere sanitar, personalul care manipulează cu aceste produse nu dețin carnete medicale, instruirea igienică și echipament necesar de protecție, cu atât mai mult produsele alimentare nu sunt sigure din punctul de vedere al calității și siguranței alimentelor, acestea nu dețin documente ce confirmă calitatea, siguranța și proveniența lor și astfel pot pune în pericol sănătatea consumatorilor şi chiar viaţa lor.

Recomandări utile:

– nu procuraţi alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat;
– depozitaţi şi păstraţi alimentele conform instrucţiunilor producătorului;
– verificaţi dacă este respectată temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar în magazin, respectînd şi dumneavoastră această temperatură acasă;
– nu decongelaţi şi recongelaţi un produs alimentar dacă producătorul interzice această acţiune;
– ţineţi cont de instrucţiunile producătorului privind congelarea, decongelarea şi pregătirea alimentelor.

În cazul în care v-au fost lezate drepturile, nu ezitați să apelați numărul de telefon al linei fierbinți ANSA: 0- 800- 800- 33, gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram