Andrei Neguţă, ambasadorul Moldovei la Moscova, a fost rechemat la Chișinău pentru o perioadă nedeterminată. Potrivit Ministerului de Externe, decizia vine după ce autoritățile ruse ar fi hărțuit și intimidat mai mulți oficiali și politicieni moldoveni. Diplomația de la Chișinău nu precizează numele funcționarilor și politicienilor hărțuiți de Rusia.

„În legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri, MAEIE a decis chemarea la Chişinău pentru consultări a Ambasadorului Andrei Neguţă, pe o durată nedeterminată”, menționează autoritățile.

„- S-a întâmplat ceva și noi nu știm, de ce astăzi a fost rechemat?
– Alo. Da, eu vă aud.
– Aștept un răspuns.
– Eu am următorul răspuns pentru dvs. Comunicatul a fost emis astăzi. Înseamnă că astăzi a fost luată decizia”, a declarat pentru tv8 Alexandru Roitman, șeful Serviciului de Presă al MAEIE.

Cei de la Externe, adaugă că în cadrul discuţiilor „urmează a fi examinate căile pentru depăşirea situaţiei create, evitând pe viitor acţiuni de natură să submineze relațiile moldo-ruse pe care autoritățile moldoveneşti și le doresc să fie prietenești, de încredere și respect reciproc”.

Diplomatul nu a fost de găsit pentru comentarii, iar șeful statului s-a arătat indignat de decizie, declarând că este o provocare în ajunul plecării sale la Moscova.

Anterior, Partidul Democrat a cerut Ministerului de Externe să întreprindă anumite măsuri, după ce în presa rusă a apărut informația că Vlad Plahotniuc este acuzat de omor de către organele din Rusia. Liderul democraților a refuzat să comenteze.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!