/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Curtea de Conturi susține că ANSA permite importul în țară a produselor mai puțin calitative

missing
19 decembrie 2017, ora 18:55

Potrivit raportului Curții de Conturi, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu asigură populația cu produse calitative de import. Inspectorii au depistat mai multe abateri la punctele de control Otaci, Sculeni și Vălcineț.

„25 de procente din totalul de mărfuri supuse controlului sanitar veterinar și 22 de procente din cele supuse controlului fitosanitar sunt importate pe la posturi nedotate”, spune Lilia Zamăneagră, controlor de stat principal.

Potrivit datelor prezentate, punctele de control dotate cu laboratoare performante sunt ocolite: „Agenția printr-un ordin intern a direcționat importul de mărfuri supuse controlului sanitar, veterinar din Ucraina doar prin postul de control Tudora și Criva”.

Au fost depistate aproape 300 de cazuri când produsele de origine animalieră au fost exportate de companii care nu dispun de autorizație de export pentru astfel de mărfuri, dar și cazuri când produsele au fost importate în lipsă certificatului fitosanitar al țării de origine. Mai mult, de cele mai multe ori, nici nu este indicată denumirea produsului importat. Toate acestea se întâmplă pentru că Agenția nu dispune de un sistem Informațional Vamal.

Directorul ANSA, Gheorhe Gaberi, susține că problemele depistate sunt mai mult neajunsuri, decât abateri: „Nu vreau să zic că au fost cazuri de activitate ilegală, aceste neajunsuri care s-au discutat astăzi țin și de activitatea instituțională a noastră”.

Curtea de Conturi a mai stabilit că ANSA a permis importul pe piață a produse modificate genetic fără autorizația Comisiei Naționale pentru Securitate Biologică, iar majoritatea loturilor de produse importate de la care au fost prelevate probe sunt expuse comercializării până la obținerea rezultatelor de laborator. Moldova importă cantități uriașe de produse din carne, lactate, fructe și legume.

„De unde sunt aduse citricele? – Din Turcia. Până ce nu trece controlul nu ajunge pe piață”.

Oamenii spun că apreciază calitatea produselor „la ochi”.

„Ce nu se vede cât iei în mână o portocală, lămâie, banană că e bună. Ce să facem? Luăm așa cum este”.

„- Aveți încredere în calitatea lor? – Nu avem de ales”.

„Mă uit să nu fie stricate, pătate”.

„Mă uit să fie întregi, proaspete, verzi. – Aveți încredere în calitatea lor? – Nu am, dar de luat trebuie. Vin sărbătorile!”

„Fiecare om care vine la masa mea miroase carnea, o pipăie dacă e proaspătă”.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram