I-a lăudat, dar i-a demis pe jumătate fără a avea vreo funcție oficială în stat. Liderul PD a anunțat astăzi că 7 din cei 13 membri ai Guvernul vor fi înlocuiți, iar noii miniștri și viceprim-miniștri vor fi „tehnocrați”. În lista lui Plahotniuc figurează și cei doi foști prim-miniștri care au semnat garanțiile bancare pentru creditarea băncilor devalizate în timpul celebrului „jaf al secolului” – Iurie Leancă și Chiril Gaburici, dar și ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

„Am optat pentru întărirea caracterului tehnocrat și profesional al echipei de guvernare. Să punem accent în primul rând pe profesionalism și nu pe apartenența lor politică”, a spus Vlad Plahotniuc, președintele PDM.

„Tot acest proces îl încadrăm într-o noțiune care se numește depolitizare adevărată a guvernului. Secretari dedicați, profesioniști și iată că acum, în ultima etapă, practic toți miniștri sunt în afara formațiunilor politice”, a declarat Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova.

Totuși, jumătate din lista anunțată de Plahotniuc sunt politicieni – foști membri ai Partidului Liberal Democrat, precum și funcționari implicați în scandaluri care au bulversat opinia publică.

Astfel, primul anunțat pe lista lui Plahontiuc a fost Iurie Leancă, cel care a fost propus pentru funcția de vicepremier pentru integrare europeană. Leancă a ocupat anterior funcția de premier ca exponent al Partidului Liberal Democrat. El a fost cel care a semnat Acordul privind liberalizarea regimului de vize, dar tot în perioada aflării lui la Guvern a fost concesionat Aeroportul și au fost eliberate garanțiile de stat pentru creditarea de către BNM a celor trei bănci devalizate.

Un alt premier înaintat de PLDM, care se regăsește pe lista democraților este Chiril Gaburici. El a fost șef al Guvernului timp de patru luni. A fost implicat într-un scandal privind falsificarea diplomei sale de studii. Acum Gaburici ar putea să fie ministru al economiei.

Noul șef de la Justiție ar putea fi ex- președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Tot din Partidul Liberal Democrat vine și el. În 2009, Tănase a fost deputat pe listele PLDM, dar și prim-vicepreședinte al formațiunii. Tot în timpul Guvernului Filat, Alexandru Tănase a ocupat fotoliul de ministru al Justiției.

Ceilalți candidați deși sunt mai puțin cunoscuți opiniei publice, în presa de investigație au apărut din cauza scandalurilor în care au fost implicați.

Candidatul la șefia Ministerului de externe este diplomatul Tudor Ulianovschi. Despre el „Ziarul de Gardă” a scris că a primit unele dintre cele mai mari indemnizații lunare dintre toate misiunile diplomatice. Ulianovschi a respins atunci acuzațiile.

În funcție de ministru al Agriculturii, democrații l-au propus pe rectorul Universității Agrare, Liviu Volcovici.

Candidatul la funcția de vicepremier pentru reintegrare este Cristina Lisnic. În prezent, acesta ocupă funcția de Șef a Direcției integrare europeană a MAI.

Noul ministru al sănătății ar putea fi actualul șef al Centrului Național de Transfuzie al Sângelui, Svetlana Cebotari.

Și-au păstrat fotoliile Ministrul Apărării, Eugen Sturza, Ministrul de Interne Alexandru Jizdan, șeful de la Finanțe, Octavian Armașu și ministrul Educației Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!