SUA vrea să-și fortifice armata, să-și extindă influența în lume și să continue dialogul cu Federația Rusă pe mai multe direcții. Asta prevede noua Strategie a securității naționale a SUA. Ce mai prevede documentul și care sunt prioritățile Casei Albe, a explicat în exclusivitate pentru TV8, purtătorul de cuvânt de limba rusă al Departamentului de Stat al SUA, Vanessa Acker.

Potrivit oficialului de la Casa Albă, președintele SUA Donald Trump a vorbit despre 4 piloni de bază, cel mai important fiind protejarea teritoriului și a poporului american de terorism, criminalitatea internațională și atacurile cibernetice. Nu în ultimul rând, Trump vorbește despre importanța menținerii păcii prin forță.

„Ceea ce înseamnă, potrivit președintelui Trump, o țară care nu poate învinge în război, nu poate nici să prevină un război. In aceasta Strategie se vorbește și despre o armata puternica.El, de asemenea, a vorbit despre extinderea influenței cu ajutorul partenerilor și aliaților din lumea întreagă”, a menționat Vanessa Ekker.

Întrebată dacă noua Strategie de securitate națională a Statelor Unite se va răsfrânge asupra altor state cum este Republica Moldova, Ekker a menționat: „Cu referire la Europa, în această strategie se vorbește despre colaborarea cu partenerii noștri din NATO, UE în sfera securității și economiei”.

Noua strategie prevede nu doar o confruntare cu rivalii SUA, cum sunt China și Federația Rusă, ci și o colaborare pe anumite segmente. „În această strategie se vorbește mai mult despre adversari, precum că Rusia și China sunt adversarii noștri. Ei au interesele lor, iar noi le avem pe ale noastre. Și dacă interesele noastre coincid, atunci vom colabora”.

Potrivit documentului, autoritățile de la Casa Albă vor continua dialogul cu Federația Rusă în problema conflictului din Ucraina, precum și în ceea ce privește acțiunile Rusiei în spațiul cibernetic.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!