/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Miniștrii au fost demiși pentru Alegerile din 2018? Pavel Filip: Ei vor fi factori-cheie, doar că în sfera politică

missing
20 decembrie 2017, ora 17:18

Anunțul de ieri al lui Vlad Plahotniuc, despre remanierile de la Guvern, a fost o noutate pentru ministrul Sănătății, Stela Grigoraș. Aceasta va fi înlocuită de șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

„- Încă odată să vă mai repet? Ieri am aflat că trebuie să părăsesc fotoliul de ministru.
– Și de ce, totuși, ați acceptat?
– Să părăsesc? Da cum ar fi să nu accept? Credeți că e posibil așa ceva?
– Cum vi se pare noua candidatură?
– Nu am cunoscut-o foarte bine. Am avut doar câteva ședințe cu ea. Îi doresc să reușească, cred că e curajoasă”, a declarat Stela Grigoraș, ministra Sănătății.

Și Octavian Calmâc a fost anunțat abia ieri că trebuie să plece de la cârma Ministerului Economiei. Acesta trebuie să cedeze fotoliul fostului premierChiril Gaburici.

„Eu nu cred că am dat greș în activitatea mea. Pur și simplu, este o schimbare care a fost decisă de politic, având în vedere că suntem într-o poziție politică, într-o funcție politică.
– Se va descurca dl Gaburici în locul dvs?
– Eu nu dau aprecieri. Cred că politicul trebuie să-și dea aprecieri după acțiunile dânsului.
– Unde plecați?
– Eu plec acasă, în familie, în sânul familiei,” susține ministrul Economiei, Octavian Calmic.

Fără regrete, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, îi cedează locul șefei de direcție de la Interne, Cristina Lesnic.

„Presupun că se dorește un suflu nou. În cazul dat am făcut tot ce e posibil pe linia mea și sper că noul coleg va face de asemenea. Evaluarea a fost pozitivă, asta este”, a menționat Ghoerghe Bălan, viceprim-ministru pentru Reintegrare.

Și dacă ceilalți funcționari spun că nu știu deocamdată ce vor face mai departe, ministrul Justițieis-a încadrat deja în alte activități, fără a divulga prea multe. Este sigur că fostul liberal-democrat Alexandru Tănase îi va continua proiectele.

„Avem multe planuri de făcut, au fost luate înainte de aceasta niște decizii, m-am împuternicit cu alte sarcini. O să aflați la timpul potrivit. Eu cred că dacă erau împrejurările puțin altfel, poate reușeam mai multe proiecte să le împingem. O va face dl Tănase? – Sperăm. Eu sunt convins, pentru că este voința politică s-o facă. Dacă nu o va face el, o vor face alți colegi”, a subliniat Vladimir Cebotari, ministrul Justiție.

Ministrul Agriculturii, Vasile Bîtca a ocolit presa, intrând în sala de ședințe prin intrarea din spate. Acesta ar urma să fie înlocuit de rectorul Universității Agrare, Liviu Volconovici. A luat apă în gură vice-premierul și ministrul de Externe, Andrei Galbur, care o să-i transmită atribuțiile fostului prim-ministru PLDM Iurie Leancă, dar și ambasadorului Republicii Moldova la Geneva, Tudor Ulianovschi.

„Cum ați acceptat să plecați de la minister? Când ați primit noutatea? De ce nu doriți să vorbiți cu noi? Dle Galbur…”, a fost întrebat Andrei Galbur.

Premierul Pavel Filip și-a luat rămas bun de la miniștri chiar la începutul ședinței, menționând că este „probabil” ultima întrunire în această componență.

„Nimeni din cei care vor pleca nu are la capitolul performanțe sau profesionalism nicio problemă. Plecarea lor are cu totul o altă rațiune și ei vor fi, de fapt, factori-cheie în continuare, doar că în sfera politică”, a declarat Pavel Filip.

„Cei care au plecat din funcții, minimum doi sau trei, se vor regăsi în activitatea PD. Ei au plecat din funcții pentru a se dedica în continuare activităților de pe linia de partid, pentru a-l fortifica, pentru a lucra îndeaproape cu alegătorii din anumite circumscripții. Să luăm în calcul și factorul electoral”, a declarat pentru TV8 analistul politic Igor Volnițchi.

Șeful statului a spus că va semna decretele, dar nu și pe cele de numire în funcție a noilor candidați. Și-au păstrat fotoliile ministrul Apărării, Eugen Sturza, ministrul de Interne Alexandru Jizdan, șeful de la Finanțe, Octavian Armașu și ministrul Educației, Monica Babuc. Despre mutările din Guvern, dar și despre surprizele ce ne așteaptă în anul electoral care vine, vor discuta și analiștii politici Igor Boțan și Andrei Popov, la emisiunea „Boțan plus Popov” de mâine, 21 decembrie, începând cu ora 19 și 45 de minute.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram