Curtea Constituţională ar putea fi compusă din 7 judecători, comparativ cu 6 în prezent. Comisia juridică, numiri și imunități a examinat și susținut, în ședința de miercuri, proiectul pentru modificarea Constituției Republicii Moldova și va propune astăzi proiectul spre dezbatere plenului Legislativului.

Potrivit proiectului, doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern, doi de Consiliul Superior al Magistraturii, iar un judecător este numit de Preşedintele Republicii Moldova. În prezent, șeful statului nu are acest drept.

O altă modificare se referă la perioada mandatului judecătorilor Curții Constituționale care urmează a fi majorat de la 6 ani la 9 ani. Totodată, acesta nu va putea fi reînnoit.

De asemenea, proiectul prevede că mandatul judecătorilor Curţii Constituţionale aflaţi în exerciţiul funcţiei la data intrării în vigoare a prezentei legi se prelungeşte cu 3 ani.

Proiectul urmează a fi dezbătut și votat de plenul Parlamentului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!