/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Moldova a votat PENTRU noua rezoluție ONU care recunoaște Crimeea drept teritoriu ocupat de Rusia

missing
21 decembrie 2017, ora 14:38

Rezoluția impune Rusiei să pună în aplicare decizia interimară a Curții Internaționale de Justiție a ONU de a restabili drepturile și libertățile cetățenilor ucraineni de pe peninsula. De asemenea, invită autoritățile ruse să asigure procesul educațional în Crimeea în limbile ucraineană și tătară. Aceiași rezoluția privind Crimeea condamnă aplicarea retroactivă a legilor proprii ale Rusiei pe teritoriul ocupat, precum și transferul forțat al cetățenilor ucraineni în cetățenia rusă. Totodată, textul rezoluției confirmă existența unui conflict armat internațional între Ucraina și Rusia.

Rezoluția a fost introdusă la inițiativa președintelui Ucrainei Petro Poroșenko și a fost susținută de 40 de co-autori.

„Salut adoptarea rezoluției la ce a de a șaptezeci și doua sesiune a Adunării Generale a ONU cu privire la încălcarea drepturilor omului în Crimeea. Sunt recunoscător prietenilor adevărați ai Crimeei ucrainene – în calitate de coautori ai rezoluției, precum și celor care l-au susținut cu votul lor. În ciuda încercărilor hibride ale Moscovei de a închide “întrebarea privind Crimeea”, frontul internațional privind de ocuparea din Crimeea devine mai puternic. În ciuda represiunii brutale a Kremlinului, libertatea și demnitatea umană nu pot fi încălcate. În ciuda manipulării, crimele Kremlinului nu pot fi ascunse. Rezoluția de astăzi este un semnal puternic pentru agresor, în calitatea sa de ocupant, că în spatele nostru este supremația dreptului internațional, a adevărului și a justiției. Crimeea este Ucraina.”, a declarat președintele ucrainean Petro Poroshenko, potrivit frontnews.eu.

Țările care au votat împotriva rezoluției sunt: Armenia, Belarus, Bolivia, Burundi, Cambodgia, China, Cuba, Coreea de Nord, Eritreea, India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Myanmar, Nicaragua, Filipine, Rusia, Serbia și Africa de Sud , Siria, Sudan, Tadjikistan, Uganda, Uzbekistan, Venezuela, Zimbabwe

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram