Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova 36,3 milioane de euro în calitate de suport bugetar. Banii sunt alocați pentru crearea mai multor locuri de muncă, exporturi spre UE în creștere, o administrație publică consolidată, servicii de poliție îmbunătățite și o dezvoltare rurală accelerată. Anunțul este făcut de către delegația UE la Chișinău, într-un comunicat de presă.

Autoritățile Republicii Moldova au fost de acord să utilizeze aceste fonduri pentru a sprijini implementarea Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova, care îl cuprinde și pe cel de comerț liber, reforma poliției, politicii finanțelor publice, implementarea liberalizării regimului de vize cu Europa și dezvoltarea rurală și a agriculturii.

Potrivit Delegației UE, sumele debursate astăzi, 21 decembrie, nu corespund sumei solicitate de către autoritățile din Republica Moldova. Decizia de a efectua o plată de 36,3 milioane euro din 47 de milioane euro eligibile reflectă îndeplinirea parțială a condițiilor prevăzute în acordurile dintre UE și autoritățile din Republica Moldova. Înainte ca aceste sume să fie disponibile, Guvernul Moldovei a trebuit să îndeplinească condițiile și să obțină rezultate în cadrul a cinci programe. „Uniunea Europeană va continua să aplice, precum a făcut și în trecut, o puternică condiționalitate în cadrul asistenței financiare pe care o acordă, concentrându-se pe sectoarele de activitate care generează beneficii directe cetățenilor Republicii Moldova”, se spune în comunicat.

Pentru continuarea suportului bugetar și în 2018, Republica Moldova trebuie să-și intensifice eforturile privind obținerea rezultatelor în lupta cu corupția la nivel înalt și în asigurarea independenței și responsabilizării sectorului judiciar. De asemenea, trebuie să asigure respectarea tuturor mecanismelor democratice, o implementare corespunzătoare continuă a acordului cu FMI și realizarea reformelor asupra cărora părțile au căzut de acord în cadrul contractelor de suport bugetar vor fi foarte importante.

De notat, și Fondul Monetar International a pus la dispoziția bugetului Republicii Moldova 22,2 milioane de dolari, după ce a avizat pozitiv raportul privind îndeplinirea de către Guvern a angajamentelor asumate în cadrul programului. Decizia de a acorda această tranșă a fost aprobată miercuri, 20 decembrie, de către Consiliul de directori FMI. Banii vor veni ca suport bugetar și vor fi direcționați spre nevoile sociale și economice.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!