Formaţiunile separatiste îşi menţin, la limită, majoritatea în Parlamentul din Catalonia, însă un partid unionist a obţinut cele mai multe mandate, în urma scrutinului regional desfăşurat joi, potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea a 95% din voturi, relatează BBC News online, citat de Mediafax.

Potrivit rezultatelor parţiale, Partidul Cetăţenilor (CS), formaţiune unionistă care doreşte ca regiunea Catalonia să rămân în cadrul Spaniei, a obţinut 25% din voturi şi va avea 36 de mandate în noul Legislativ.

Cele trei formaţiuni proindependenţă, Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), Împreună pentru Catalonia (JxSi), a premierului catalan demis Carles Puidgemont, şi Unitatea Populară, ar urma să obţină un total de 70 de mandate

Astfel, separatiştii vor putea menţine, la limită, majoritatea în Parlamentul de 135 de locuri.

Prezenţa la urne a fost de peste 80% din numărul alegătorilor, o participare record pentru alegerile regionale catalane.

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei, dizolvând Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona, după ce regiunea şi-a proclamat independenţa. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia şi a decis arestarea liderilor catalani. Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

Carles Puigdemont afirmă că victoria separatiştilor „nu poate fi disputată de nimeni”

Premierul catalan demis Carles Puigdemont a declarat că „republica catalană” a învins în alegerile regionale din Catalonia, iar formaţiunile separatiste au obţinut o victorie care „nu poate fi disputată de nimeni”, informează BBC News online.

„În pofida dificultăţilor cu care ne-am confruntat, absoluta majoritate pentru independenţă continuă”, a declarat premierul demis într-un discurs la Bruxelles, unde s-a refugiat în urma

Puigdemont a mai afirmat că rezultatul alegerilor „arată că poporul catalan a câştigat dreptul de a fi ascultat”, adăugând că „metoda (premierului spaniol Mariano) Rajoy a eşuat să oprească mişcarea pentru independenţă”.

Comisia Europeană susţine că poziţia sa în legătură cu situaţia din regiunea spaniolă Catalonia rămâne „neschimbată”

Comisia Europeană afirmă că poziţia instituţiei UE în ceea ce priveşte Catalonia rămâne neschimbată, considerând evenimentele din regiune drept o chestiune internă a Spaniei, informează site-ul postului BBC News online.

„Poziţia noastră privind chestiunea Cataloniei este binecunoscută şi a fost în mod regulat reafirmată la diferite nivele. Nu se va schimba”, a declarat Alexander Winterstein, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„În legătură cu un scrutin regional nu avem nimic de comentat”, a adăugat oficialul european.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!