Liderul liberalilor este indignat de faptul că Banca Națională nu a publicat întreg raportul Kroll 2, ci doar o sinteză care este în limba engleză. Ghimpu susține că acest raport este cenzurat și nu conține cele mai importante informații cum ar fi numele administratorilor firmelor unde au fost transferați banii, dar și cine au fost persoanele care au autorizat schimbarea banilor din lei în dolari.

„Acest raport a apărut odată cu noul Guvern din care fac parte doi foști prim-miniștri cu ajutorul cărora s-a furat miliardul: Leancă și Gaburici. Acest raport e bătaie de joc, cu atât mai mult că e publicat în engleză, o sfidare a limbii române. Autoritățile nu au vrut și nu au sesizat departamentul de justiție de la Washington ca să se ocupe de găsirea miliardului, dar au apelat la Kroll, care este o companie privată, o instituție care nu are în spate autoritatea statului, nu are mandat să ceară informații protejate și nu are puterea de a îngheța conturile unde se află banii furați. Această companie a fost aleasă pentru a mozoli ochii cetățenilor și a partenerilor Republicii Moldova”, a declarat Mihai Ghimpu.

Liberalul a mai menționat că în calitate de deputat și ex-președinte va face un demers către autoritățile din SUA pentru a ajuta Moldova să găsească banii furați din sistemul bancar.

Menționăm că pe 21 decembrie Banca Națională a a publicat o sinteză a investigației fraudei bancare, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!