/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Apple, dat în judecată după ce a recunoscut că încetinește intenţionat modele vechi de iPhone

25 decembrie 2017, ora 12:37

Potrivit explicaţiilor oficiale, „durata normală de viaţă” pentru un telefon iPhone este de aproximativ doi ani, după care „îmbătrânirea” acumulatorului poate reduce simţitor performanţele. Explicaţia tehnică ar fi că acumulatorul îmbătrânit nu mai poate susţine consumul de energie al telefonului atunci când acesta funcţionează la un nivel ridicat de încărcare a procesorului, fiind necesară limitarea prin software a consumului de energie şi implicit a performanţelor pentru a împiedica oprirea neaşteptată a dispozitivelor.

Descrisă cu rolul de protejare a bateriei, funcţia prin care performanţa telefoanelor iPhone este limitată automat după o durată de timp stabilită arbitrar în funcţie de starea de „sănătate” a acumulatorului nu a fost însă niciodată trecută în listele cu specificaţii sau descrisă în materialele promoţionale, cu atât mai puţin convenită de utilizatori. Ţinând cont de faptul că scăderea performanţelor a survenit în mod neanunţat, după o actualizare aplicată în mod automat versiunii de iOS, acuzaţiile aduse par cu atât mai improbabil de demontat de avocaţii companiei.

Pe de o parte, avem acuzaţiile cum că Apple depreciază în mod voit performanţele telefoanelor iPhone de generaţie mai veche, reprezentanţii companiei admiţând inclusiv că plănuiesc să administreze acelaşi „medicament” şi telefoanelor iPhone 7. Pornind de la premisa că ajustările impuse post-vânzare, fără a obţine mai întâi consimţământul utilizatorilor, au scos dispozitivele în afara specificaţiilor, judecătorii ar putea obliga Apple la plata unor despăgubiri sau înlocuirea gratuită a acumulatorilor astfel încât toate dispozitivele să fie readuse la performanţele iniţiale. Totul ţine de cum vor reuşi avocaţii Apple să demonstreze că diminuarea performanţelor este o consecinţă a uzurii normale a acumulatorului şi nu reprezintă un defect în sine, în condiţiile în care acest fenomen nu este larg răspândit şi la produsele smartphone livrate de alte companii.

A doua faţetă a problemei pare răsărită din lumea teoriilor conspiraţioniste şi ţine de interesele ascunse ale companiei. Potrivit speculaţiilor, Apple ar scădea în mod intenţionat performanţele dispozitivelor care depăşesc o anumită vârstă cu scopul da a-şi majora profiturile, determinând utilizatorii să apeleze la reparaţii costisitoare pentru probleme apărute la scurt timp după expirarea perioadei de garanţie sau grăbi upgrade-ul la un model mai nou. Spre exemplu, singura metodă fără riscuri de a readuce la performanţele iniţiale un telefon iPhone 6s echipat cu un acumulator „îmbătrânit” este înlocuirea acestuia la cerere, serviciu pentru care Apple percepe o taxă de 79 dolari.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram