O Comisie pentru desfăşurarea concursurilor comerciale şi investiţionale de privatizare a proprietăţii publice, instituită de Guvern, a examinat în ședința din 4 decembrie 2017 monitorizarea îndeplinirii obligaţiilor contractuale de către cumpărătorii bunurilor proprietate publică de stat la concurs investiţional.

Într-un răspuns oferit pentru Mold-street.com referitor la acţiunile întreprinse în vederea monitorizării îndeplinirii obligațiilor contractuale în cadrul procesului de privatizare și în cadrul parcurilor industriale, Ministerul Economiei şi Infrastructurii anunță că „în procesul discuţiilor s-a constatat că unii cumpărători nu au îndeplinit obligaţiile asumate prin contractele de vânzare-cumpărare şi nu au manifestat bună credinţă şi diligență în realizarea obligaţiilor investiţionale”.

Potrivit MEI, comisia a decis „iniţierea procedurii de reziliere a contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni ale statului din SA „Moldova-Tur” (Hotelul Naţional)”.

Proprietar, o firmă implicată în furtul miliardului

Aminitim că firma Alfa-Engineering din Căușeni a fost cea care în anul 2006 a intrat în posesia a 83,25% de acțiuni ale statului în societatea Moldova-Tur, care deținea hotelul.

Noul proprietar a plătit 2,15 milioane de dolari și se obliga ca în decurs de doi ani să investească 33 de milioane de dolari. De atunci au trecut 11 ani, dar în loc de hotel în centrul Capitalei stă o ruină.

Firma Alfa-Engeneering este menționată de afaceristul Veaceslav Platon, în plângerea penală depusă în august 2016, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România (DIICOT).

În prezent, Alfa-Engeneering are în calitate de fondator offshorul Ismida Alliance LTD, care în noiembrie 2014 a fost implicat în operațiuni de sute de milioane lei din ceea ce a fost „furtul miliardului”.

Amintim că în cadrul ședinței de Guvern, din 15 noiembrie 2017, premierul Pavel Filip pe neașteptate și-a adus aminte că mai multe obiective privatizate stau ruină de zeci de ani, iar unele mega-proiecte investiționale au rămas doar pe hârtie.

Şeful Cabinetului de Miniștri a făcut referire în mod special la privatizarea unor cinematografe din centrele raionale, a Hotelului Național din Chișinău, dar și la două parcuri industriale create în Cimişlia şi Comrat.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!