Într-o conferință de presă, Platforma DA a îndemnat procurorii să inițieze urmărire penală pe marginea hotărârii de Guvern nr. 938 din 7 noiembrie 2014, prin care s-a emis garanții de stata celor trei bănci implicate în jaful miliardului. Totodată, membrii DA au cerut tragerea la răspundere a membrilor Cabinetului de miniștri, care au votat acordarea garanțiilor de stat pentru acoperirea fraudelor bancare. În replică, Iurie Leancă spune că afirmațiile liderilor DA sunt primitive, iar ei fac demersuri selective.

„Dacă tot spun că acordarea garanțiilor bancare sunt o faptă criminală, de ce nu cer tragerea la răspundere penală a colegilor lor de alianță, Maia Sandu și Viorel Cibotaru, care au votat pentru garanțiile emise de guvern?”, se arată într-un comunicat al PPEM.

Totodată, Leancă scrie că dacă au o înțelegere atât de îngustă a unor procese, „cum își mai propun să guverneze această țară? Ei, probabil, ar fi lăsat să se prăbușească întreaga economie a țării, 500.000 de cetățeni să-și piardă depunerile, ca mai apoi, așa cum le stă în fire, să dea vina pe alții pentru inacțiunile lor”, spune Leancă.

De asemenea, liderul PPEM le-a urat drum bun spre curțile de justiție europene să ceară tragerea la răspundere a celorlalte guverne din Italia, Spania, Marea Britanie, care, de asemenea, au intervenit după același principiu, susține Leancă.

În aceiași conferință, liderii DA au declarat că sinteza Raportului Kroll 2 înșeală așteptările cetățenilor interesați, atât prin costurile suportate și omisiunea unor faze importante ale furtului secolului, dar în principal prin faptul că nu dezvăluie beneficiarii reali ai devalizării sistemului bancar al țării noastre.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!