Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat pentru anul 2018 un buget de circa două ori mai mare decât în 2017, triplu față de cel de acum cinci ani și de cinci ori mai mare decât opt ani în urmă. Pe lângă bugetul de stat, la finele anului 2017 au fost aprobate şi bugetele primăriilor, raioanelor, ale unor instituţii şi autorităţi publice pentru anul viitor, scrie Mold-street.com.

UPDATE 10:30 ANRE a venit cu o explicaţie a majorării atât de semnificative a bugetului. Astfel ANRE va prelua şi împuternicirile Inspectoratului de Stat în Energetică şi de la 76 de angajaţi câţi are în prezent, Agenţia va avea din anul 2018 circa 210 de angajaţi.

ȘTIREA INIȚIALĂ. În unele cazuri, bugetele autorităților și instituțiilor cresc chiar şi de câteva ori, din diverse motive, cel mai des necunoscute.

De exemplu 2018, este primul an când Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică şi-a aprobat singură bugetul, drept obţinut după o serie de modificări ale legislaţiei în conformitate cu angajamentele luate de Republica Moldova la semnarea Acordului de liber schimb cu UE, dar şi a altor documente internaționale.

Şi administraţia ANRE şi-a tras buget pe măsură. Astfel veniturile ar urma să constituie în anul 2018 – 57,87 milioane lei, iar cheltuielile în valoare de 62,03 milioane lei, cu un deficit de 4,16 milioane le, care va fi acoperit din soldul mijloacelor acumulate în anul 2017.

Astfel veniturile ANRE ar urma să fie practic de două ori mai mari decât în 2017, triplu față de cel de acum cinci ani și de cinci ori mai mare decât opt ani în urmă.

Nu este clar motivul și necesitatea pentru o astfel de majorare semnificativă, pentru că documentul a fost adoptat de ANRE fără a fi publicată vreo notă de argumentare. În schimb ANRE a găsit sursa de unde poate acumula veniturile planificat.

Astfel, administrația Agenției a decis să majoreze de două ori a plăţii regulatorii achitate de companiile din sectorul energetic, termoenergetic, gazier şi petrolier de la 0,1% la 0,2%. Taxa regulatorie pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare a fost majorată cu 50% de la 0,1% la 0,15%

Ce impact va avea această majorare asupra tarifelor nu este clar. Proiectul nu este însoţit de o descifrare a cheltuielilor, dar datele din anii precedenţi arată că cea mai mare parte din bani se duce pe salariile directorilor care ajung la circa 700.000 de lei pe an, dar și ale angajaților.

De notat că ANRE reglementează piața de energie electrică, termică, regenerabilă, de gaze, de produse petroliere și cea aserviciilor de alimentare cu apă, care concentrează companii cu o cifră de afaceri de peste 25 de milliarde lei.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!