90 la sută din persoanele ce apar în raportul „Kroll-2”, vizând furtul miliardului, sunt oameni onești. Așa îi consideră premierul care, pe de altă parte, precizează că toți vinovații vor fi pedepsiți, dar evita să spună de ce primarul de Orhei, Ilan Sor, menționat în rezumatul „Kroll-2” de peste 100 de ori, se află încă în libertate. Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ne-a comunicat astăzi că încă nu a primit raportul. Asta deși au trecut cinci zile de când Banca Națională a publicat sinteza acestuia.

Dacă ar fi acum să facem publice toate numele care se găsesc în acest raport, eu vă asigur că 90 la sută din aceste nume sunt oameni absolut onești care pur și simplu au fost în acest circuit, de aceea nu pot fi făcute publice”, a declarat Pavel Filip, premier.

Premierul spune ca a citit raportul „Kroll-2”, dar când este întrebat despre beneficiarii furtului miliardului, deviază discuțiile și face trimitere la atribuțiile instituțiilor de forță.

„ – Domnul Șor figurează în raport, de ce nu este încă arestat? – Este condamnat domnul Șor. – Domnul Șor este condamnat pentru escrocherie. – Eu doar un lucru pot să vă spun: vor purta răspundere toți cei care se fac vinovați de această fraudă”, a declarat Filip.

Reporterul TV8 a fost ținut la distanță în timp ce îi adresa întrebări premierului. Gărzile sale de corp au încercat de câteva ori să împiedice jurnalista să se apropie de premier.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru TV8 că raportul „Kroll-2”, încă nu a ajuns la el. Asta deși au trecut deja cinci zile de când Banca Națională a făcut public rezumatul acestuia.

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că este pregătit să reia protestele, pentru a determina autoritățile să facă publice numele beneficiarilor jafului, dar și tragerea la răspundere a celor care au furat banii poporului.

Sinteza „Kroll-2” a fost publicată săptămâna trecută de către BNM. Potrivit experților, aceasta nu indică numele beneficiarilor jafului bancar, ci doar enumeră toate cele 77 de firme implicate în tranzacții dubioase, ele fiind controlate, potrivit rezumatului citat, de actualul primar de Orhei, Ilan Șor. În total, au fost sustrași, potrivit documentului, 2,6 miliarde de dolari. O parte din bani s-au întors în Moldova – 600 de milioane de dolari au dispărut însă, se arată în sinteza raportului publicată de BNM.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!