/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Platforma DA, despre sinteza Kroll 2: Înșeală așteptările cetățenilor prin omisiunea unor faze ale furtului miliardului

26 decembrie 2017, ora 11:42

Potrivit membrilor Platformei DA, această sinteză selectivă nu face decât să întărească doar câteva concluzii importante făcute și pe baza Raportului Kroll 1, publicat de guvernare sub presiunea protestelor masive organizate de Platforma Demnitate și Adevăr:

1. Unealta principală a beneficiarului celei mai mari crime economice din istoria Moldovei este Ilan Șor. Prin intermediul celor 77 de companii care îi aparțineau, în perioada 2011-2014 au fost spălate circa 2,9 mlrd. lei și sustrase din Banca de Economii, Banca Socială și Unibanc cumulativ în formă de credite frauduloase 1,14 mlrd. dolari sau aproximativ 15 % din PIB, raportat la statistica anului 2014.

2. Jaful secolului a fost protejat și stimulat la cel mai înalt nivel de stat. La 7 noiembrie 2014, la insistența lui Andrian Candu și Dorin Drăguțan, Guvernul Leancă a aprobat în regim secret Hotărîrea nr. 938, care prevedea oferirea garanțiilor de stat în valoare de 9,5 mlrd. lei Băncii Naționale în vederea acordării creditelor celor trei bănci, încă nedevalizate la acea dată. Un aspect important pentru a fi reținut de către procurori, dar ignorat până în prezent, e și faptul că în mod premeditat, oferirea garanțiilor de stat nu a fost condiționată prin instaurarea unei administrații speciale de stat în băncile menționate. În paralel, până la 26 noiembrie 2014 Banca de Economii a oferit credite în suma cumulativă de 838,5 mln. dolari, iar din Banca Socială au fost extrase mijloace financiare în suma cumulativă de 956 mln. dolari. Abia după finalizarea acestor operațiuni de devalizare a băncilor, Banca Națională a dispus desemnarea administrației speciale la cele trei bănci.

3. Toate operațiunile privind convertirea și sustragerea banilor din sistemul bancar s-au produs pe fundalul inacțiunii totale a Băncii Naționale, a Centrului Național Anticorupție, a Procuraturii Generale și a Serviciului de Informații și Securitate, partajate politic, subordonate PD sub controlul personal al lui Vladimir Plahotniuc.

4. Această crimă fără precedent nu ar fi fost posibilă fără înțelegerea criminală interoligarhică a întregii clase politice realizată de șefii partidelor aflate la guvernare, care în perioada respectivă controlau oficial și neoficial toate instituțiile publice din țară, cu complicitatea așa-zisei opoziții parlamentare.

Având în în vedere că, contrar intereselor populației, Guvernarea Plahotniuc-Filip a obligat cetățenii să recupereze în sumă aproape dublă banii furați din sistemul bancar pe baza unor crime comise de politicieni și funcționari de rang înalt din guvernele precedente, anchetele penale sunt mușamalizate până în prezent, iar guvernarea face tentative de decriminalizare a infracțiunilor economice, Platforma DA:

1. îndeamnă procurorii onești să inițieze urmărire penală pe marginea elaborării și aprobării Hotărârii Guvernului nr. 938 din 7 noiembrie 2014, care a facilitat devalizarea sistemului bancar, cu tragerea la răspundere a lui Andrian Candu, Iurie Leancă, Dorin Drăguțan, Anatol Arapu și Oleg Efrim (în calitate de persoane care au promovat și au contrasemnat acest act normativ) și a funcționarilor Băncii Naționale, CNA și SIS, responsabili pentru supravegherea activității băncilor și securitatea economică pe parcursul anului 2014;

2. propune întregii societăți civile și populației reluarea protestelor masive în vederea:

– obținerii de la guvernare a publicării complete a Raportului Kroll 2, inclusiv a capitolelor despre beneficiarii reali ai jafului secolului;
– finalizării cât mai urgente a procesului judiciar împotriva lui Ilan Șor cu deschiderea tuturor ședințelor Curții de Apel, precum și pornirii unui real proces de urmărire penală și sancționare a beneficiarilor furtului cu recuperarea neîntârziată de la aceștia a miliardelor furate;
– anulării legii privind achitarea din banii cetățenilor a circa 25 mlrd. lei în contul acoperirii garanțiilor de stat, oferite de către guvernele Leancă și Gaburici.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram